Connect with us

Hirdetés

technokrata

Változásokat sürget az it-szektor

Dotkom

Változásokat sürget az it-szektor

A Fidesz a közelmúltban hozta nyilvánosságra az infokommunikációs szektort érintő stratégiáját. A nagyon óvatosan megfogalmazott iránymutatás számos, az iparág képviselőit hájjal kenegető ígértet tartalmaz, ám kézzelfogható konkrétumokban nem bővelkedik. Iparági szereplőket kérdeztünk az it-szektorban kívánatos változásokról.

Február végén a Fidesz és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) egyetértési nyilatkozatot tett közzé, amelyben körvonalazták a kormányt alakító párt elképzeléseit az infokommunikációs iparág jövőjéről. A dokumentumot a párt részéről aláíró Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője szerint az új kormány az infokommunikációt kiemelt területként és ágazatként kezeli majd, hiszen az “újraindított” Magyarországon a gazdaság motorja az infokommunikációs ágazat lehet. A közös nyilatkozatban vázolt teendők azért is jelentősek, mert az elmúlt év az egész informatikai piac számára különösen nehéz volt.

Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. adópartnere, a társaság adó-tanácsadási üzletágának vezetője szerint az elmúlt évek adóváltozásai kedvezően érintették az it-szektort, ennek ellenére a magyar adórendszer két sokat emlegetett problémája fokozottan sújtja az informatikai vállalkozásokat. “A társaságok legjelentősebb költségelemének nevezhető bérköltségek esetében a nettó kifizetésekre rakódó terhek még mindig meghaladhatják annak 145 százalékát. Ennek orvoslására a minden járuléktípusra kiterjedő járulékplafon bevezetése lenne indokolt. Egy tízszázalékos árbevétel-arányos jövedelmezőségű, nem jogdíjbevételekből élő it-vállalkozásnál az iparűzésiadó-fizetési kötelezettség elérheti a jövedelem húsz százalékát. Azt javasoljuk, hogy a vállalkozások a helyi iparűzési adó megállapításakor választhassák a társasági adó számításának menetét is, egy alacsonyabb adókulcs mellett” – mondta Hegedüs.

A hazai piac gyakran kicsinek bizonyul bizonyos informatikai termékek honosításához, hiszen a várható forgalom mértéke az ilyen fejlesztéseket arányaiban megdrágítja – jelentette ki Bessenyei István, a Laurel Számítástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója -, ezért remélem, hogy a következő kormány elindít magyar informatikai fejlesztéseket támogató programokat. Nagy segítség lenne, ha a hazai gyártók és termékek a jövőben egyenlőbb versenyfeltételekkel jelenhetnének meg a piacon. Bessenyei fontosnak tartja, hogy az új kormány támogassa a vállalati szakemberképzési programokat, hogy az arra vállalkozó cégek kinevelhessék jövőbeli munkatársaikat.Érdi-Krausz Gábor, az OKI Magyarország ügyvezető igazgatója azt szeretné, ha a jövőben várható adózási szabályok és kulcsok megerősítenék, lélegzethez engednék a hazai kis- és középvállalkozásokat. Ezzel szemben a másik oldalon erősebb, kiszámíthatóbb ellenőrzési és szankcionálási rendszernek kellene állnia. Ennek hatására talán egy idő után az ország túlléphetne a “csak az ár számít” szemléleten, és a minőség, teljesítmény is hangsúlyt kaphatna egy-egy döntésben – legyen szó termékről vagy szolgáltatásról. Mindenekelőtt azt várom az új kormánytól, hogy olyan adóreformot hajt végre, amelynek révén a rendszer a mostaninál átláthatóbbá válik – mondta Beck György, a Vodafone magyarországi elnök-vezérigazgatója. Erről sok ígéret hangzott el, de legalább ilyen fontos a kiszámíthatóság is, ezért hangsúlyozom: a változásokat “fagyasszák” be. Az új kormánynak drasztikusan csökkentenie kell a vállalkozásokat sújtó felesleges adminisztrációs terheket, fokozni a beruházásösztönzést és helyzetbe hozni a magyarországi beszállítókat. A hamarosan megalakuló új kormánynak kiemelt területként kell kezelnie a felsőoktatást, a szakképzést, de felejtsük el végre az egyenlősdit. A hangsúlyt a nyelvoktatásra kell helyezni és meg kell találni azokat a szakirányokat, területeket, amelyekben Magyarország ki tud tűnni a nemzetközi versenyben. Távközlési vállalat vezetőjeként pedig azt várom az új kormányzattól, hogy mielőbb rendezze a frekvenciadíjak ügyét, mivel a jelenlegi szabályozás komolyan sújtja az ágazatot, akadályozza a fejlesztéseket, illetve nem ösztönzi a beruházásokat. Fontos iparági és előfizetői érdek, hogy megnyíljon a lehetőség a 900-as frekvencia szélessávú adatátviteli célú használatára – hívta fel a figyelmet Beck.

További gazdasággyorsító intézkedéseket várunk – mondta Moravcsik László, a Canon Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a gazdasági intézkedések mellett a jelenlegi környezetvédelmi külső motivációs eszközökön kívül olyan társadalmi és szervezeti együttműködést kiváltó lépéseket is várnak, amelyek lehetővé teszik, hogy a környezettudatos magatartás és vállalati kultúra újra előtérbe kerülhessen.

Rátkai Péter, a Getronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója abban bízik, hogy a megválasztott kormány rendbe teszi a közbeszerzési törvény és a közbeszerzési eljárások körüli anomáliákat, és a jövőben minden esetben tisztán szakmai szempontok alapján történik a köz beszerzéseinek elbírálása.

Két fontos elvárása van az új kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban Hadobás Tibornak. Az APC by Schneider Electric regionális igazgatója egyrészt az államigazgatási és önkormányzati struktúra drasztikus egyszerűsítését és hatékonyabbá tételét várja az informatika segítségével, másrészt bízik a versenyszférában megvalósuló, megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiahatékony beruházások Magyarországra csábításában. Mint elmondta, az Európában működő adatközpontok 60-70 százaléka nem korszerű, s a várható adatközpont-építési hullám meglovagolását, azaz e beruházások Magyarországra hozását segíthetné elő a kormány új ösztönzőkkel és szabályozással. A legfontosabb, hogy világos, egyértelmű célkitűzések jellemezzék az új kormány gazdaságpolitikáját, amelyeket következetesen végre is hajt. Ez a fajta kiszámíthatóság nagyon hiányzik a gazdasági szereplőknek – mondta lapunknak Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Fidesz it-stratégiájának főbb pontjaiAz infokommunikációt kiemelt területként és ágazatként kezelik.

Kiemelt feladat a társadalom felkészítése, a tartalom, az alkalmazások fejlesztése.

Elvégzik az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket.

Valódi e-közigazgatási szolgáltatásokat kívánnak bevezetni és megteremtik,módosítják az ehhez szükséges szabályozási környezetet.

Javasolják a kormánynak az e-demokrácia megerősítését.

Támogatják a hazai foglalkoztatásban és a hozzáadott érték előállításában kiemelt fontosságú kkv-k fejlődését.

Folyamatosan egyeztetni kívánnak az érintett civil szervezetekkel.

Forrás: Fidesz-IVSZ egyetértési nyilatkozatHa Nyitrai Zsolt aranyhal lenneHa Nyitrai Zsolt aranyhal lenne, a három kívánságom a következő volna – válaszolta kérdésünkre Vadász Pál, a Montana Tudásmenedzsment Kft. ügyvezető igazgatója. Önzően, nem törődve semelyik másik szakmával, a Pénzügyminisztériummal, az IMF-fel, vigye le az informatikusok bérének közterheit a román és szlovák szintre, ettől leszünk ugyanis a régióban versenyképesek. EU-s alapból 50-75 százalék erejéig társfinanszírozza az informatikai cégek bevizsgálásának költségét, ezzel ugyanis a kockázati tőkealapok érdeklődése elérheti azt a küszöbértéket, amelyet még értelmesen fel tud használni egy magyar középvállalat. A nagy állami beruházások multinacionális beszállítóit kényszerítse arra, hogy a szerződéses összeg jelentős százalékát vásárolják le magyar középvállalatoknál, azaz alkalmazzon offsetet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés