Connect with us

technokrata

Több esélyt a magyar cégeknek!

Dotkom

Több esélyt a magyar cégeknek!

Az adóterhek csökkentése és kiszámítható piaci környezet, a munkajog piacbaráttá alakítása és nagyobb esély a hazai tendereken a magyar kis- és közepes vállalatok számára. Ocskay Szilárd, a Nexon ügyvezető igazgatója szerint e három területen kellene változtatnia az új kormánynak.

– Milyen változtatásokat lát szükségesnek, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások tovább tudjanak fejlődni?- Sok területen kellene változtatni. Ilyen például a kiszámítható piaci környezet kialakítása, az adóterhek csökkentése, a munkajog piacbaráttá alakítása és hogy kapjanak esélyt a magyar kis- és közepes vállalatok a hazai tendereken.- Az adóterhek csökkentésére, úgy tűnik, rövid távon kicsi az esély. Ön szerint mit lehet ezen a területen tenni?- Minden eddigi kormány vállalkozóbarátnak nevezte magát. A jogszabályokat állandóan változtatgatták, adtak és elvettek, végeredményben pedig a vállalkozók mindig rosszabbul jártak. Az idén is az adók és járulékok csökkentése ellenére a rehabilitációs járulék drasztikus megemelésének hatására a cégek összterhelése nőtt. Ugyan stratégiailag nagyon fontosnak tartom, hogy a kis- és középvállalatok adó és járulékterhei kisebbek legyenek, de a jelen gazdasági helyzetben a radikális csökkentésnek kevés realitását látom. Sokkal fontosabb lenne a kiszámíthatóság, a felesleges adminisztráció csökkentése, valamint a versenytorzító adók, az eva, az ekho megszüntetése. Változtatni kellene az osztalék és a céges öröklés adóztatását, hogy a hazai vállalkozásoknak ne kelljen külföldre települniük, itthon se legyenek hátrányban.- A munkajogszabályokkal mi a probléma? – A jelenlegi szabályok számos múlt rendszerbeli, mára elavult szemléletet hordoznak, és nem tekinthetők piacbarátnak. Az utóbbi években a táppénzcsalás tömeges méretűvé vált, a passzív táppénzek zöme pedig “szociális” juttatás. Jelentős állami és társasági megtakarítást jelentene, ha sikerülne megváltoztatni ezt a káros gyakorlatot.

Nehézkesnek tartom a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályokat és a gyakorlatot is. Nyilván egyik vállalat se azért alkalmaz egy munkavállalót, hogy aztán megváljon tőle, de ha muszáj, akkor csaknem lehetetlen például egy gyengén teljesítő vagy rosszindulatú embertől problémamentesen megválni. A rugalmatlan szabályok miatt a vállalkozók sokkal óvatosabbak a megváltozott munkaképességű munkavállalók és az anyaság elé néző dolgozók esetében is. Úgy vélem, hogy sokkal több ember tudna elhelyezkedni a munkajogi szabályok ésszerű módosításával. – Az állami megrendelésekért élethalálharc folyik. Nem lenne túlzott beavatkozás a piaci viszonyokba a magyar vállalatok esélyeinek növelése?- Nem, sőt! A jelenlegi helyzetben nem indulhatnak egyenlő feltételekkel a hazai vállalatok a hazai tendereken. Sok az olyan kiírás, amelynek adminisztratív szempontrendszerét csak külföldi multi tudja teljesíteni. Pedig például az informatikában számos hazai cég képes jobb terméket és szolgáltatást nyújtani náluk. A valódi verseny nem pusztán a kis- és középvállalkozások lehetőségeit bővítené, de kedvezően hatna a nemzetgazdaság és az államigazgatás működésére is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Smart-TV

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

2021. április 20. kedd

SmartPhone

Mutasd meg a saját történetedet a Samsunggal!

2021. április 15. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin