Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több esélyt a magyar cégeknek!

Dotkom

Több esélyt a magyar cégeknek!

Az adóterhek csökkentése és kiszámítható piaci környezet, a munkajog piacbaráttá alakítása és nagyobb esély a hazai tendereken a magyar kis- és közepes vállalatok számára. Ocskay Szilárd, a Nexon ügyvezető igazgatója szerint e három területen kellene változtatnia az új kormánynak.

– Milyen változtatásokat lát szükségesnek, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások tovább tudjanak fejlődni?- Sok területen kellene változtatni. Ilyen például a kiszámítható piaci környezet kialakítása, az adóterhek csökkentése, a munkajog piacbaráttá alakítása és hogy kapjanak esélyt a magyar kis- és közepes vállalatok a hazai tendereken.- Az adóterhek csökkentésére, úgy tűnik, rövid távon kicsi az esély. Ön szerint mit lehet ezen a területen tenni?- Minden eddigi kormány vállalkozóbarátnak nevezte magát. A jogszabályokat állandóan változtatgatták, adtak és elvettek, végeredményben pedig a vállalkozók mindig rosszabbul jártak. Az idén is az adók és járulékok csökkentése ellenére a rehabilitációs járulék drasztikus megemelésének hatására a cégek összterhelése nőtt. Ugyan stratégiailag nagyon fontosnak tartom, hogy a kis- és középvállalatok adó és járulékterhei kisebbek legyenek, de a jelen gazdasági helyzetben a radikális csökkentésnek kevés realitását látom. Sokkal fontosabb lenne a kiszámíthatóság, a felesleges adminisztráció csökkentése, valamint a versenytorzító adók, az eva, az ekho megszüntetése. Változtatni kellene az osztalék és a céges öröklés adóztatását, hogy a hazai vállalkozásoknak ne kelljen külföldre települniük, itthon se legyenek hátrányban.- A munkajogszabályokkal mi a probléma? – A jelenlegi szabályok számos múlt rendszerbeli, mára elavult szemléletet hordoznak, és nem tekinthetők piacbarátnak. Az utóbbi években a táppénzcsalás tömeges méretűvé vált, a passzív táppénzek zöme pedig “szociális” juttatás. Jelentős állami és társasági megtakarítást jelentene, ha sikerülne megváltoztatni ezt a káros gyakorlatot.

Nehézkesnek tartom a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályokat és a gyakorlatot is. Nyilván egyik vállalat se azért alkalmaz egy munkavállalót, hogy aztán megváljon tőle, de ha muszáj, akkor csaknem lehetetlen például egy gyengén teljesítő vagy rosszindulatú embertől problémamentesen megválni. A rugalmatlan szabályok miatt a vállalkozók sokkal óvatosabbak a megváltozott munkaképességű munkavállalók és az anyaság elé néző dolgozók esetében is. Úgy vélem, hogy sokkal több ember tudna elhelyezkedni a munkajogi szabályok ésszerű módosításával. – Az állami megrendelésekért élethalálharc folyik. Nem lenne túlzott beavatkozás a piaci viszonyokba a magyar vállalatok esélyeinek növelése?- Nem, sőt! A jelenlegi helyzetben nem indulhatnak egyenlő feltételekkel a hazai vállalatok a hazai tendereken. Sok az olyan kiírás, amelynek adminisztratív szempontrendszerét csak külföldi multi tudja teljesíteni. Pedig például az informatikában számos hazai cég képes jobb terméket és szolgáltatást nyújtani náluk. A valódi verseny nem pusztán a kis- és középvállalkozások lehetőségeit bővítené, de kedvezően hatna a nemzetgazdaság és az államigazgatás működésére is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés