Connect with us

Hirdetés

technokrata

Offenzívában az IVSZ

Dotkom

Offenzívában az IVSZ

Az IVSZ csatlakozott az Európa-szerte meghirdetett e-Skills Week kezdeményezéshez. A szövetség és a MEFIT Alapítvány képviselői országos rendezvénysorozaton hívták fel a döntéshozók, kis- és középvállalati vezetők és középiskolások figyelmét a digitális készségek fontosságára.

A Digitaleuropa, az információtechnológiai szakmai szövetségek európai uniós szervezete 2010. március első hetére egy e-Skills Week (e-készségek hete) elnevezésű kezdeményezést hirdetett meg. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra, hogy egy versenyképes és innovatív Európa nem képzelhető el folyamatosan növekvő számú, megfelelő digitális tudással rendelkező állampolgár nélkül. A programhoz mind a huszonhét európai uniós ország, köztük az IVSZ koordinálásával Magyarország is csatlakozott. Az e-Skills Week eseményt megelőző hetekben az IVSZ és a MEFIT Alapítvány képviselői országos rendezvénysorozaton tartottak tájékoztatást a döntéshozóknak, kis- és középvállalati vezetőknek és középiskolásoknak a digitális készségek és felkészültség fontosságáról. A Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsett és Szegeden megrendezett eseményeknek több száz látogatója volt.

Ahogy az a rendezvényeken folytatott beszélgetéseken kiderült, a kis- és középvállalkozások képviselőinek többsége az informatikai beruházásokra pusztán mint egy újabb költségelemre tekint. Kisebb hányaduk ismerte fel vagy engedhette meg magának, hogy a válságból való kilábalás egyik lépéseként a hatékonyságot növelő infokommunikációs beruházásokba kezdjen.

A rendezvénysorozat fontos tanulsága, hogy a döntéshozói kör proaktívabb hozzáállása nagyban segítené a digitális készségek, a digitális írástudás jelentőségének elismerését. Ebben a körben azonban még gyakori az az álláspont, hogy informatikai tudással elsősorban az informatikai vállalkozások szakembereinek kell rendelkezniük.

Különösen figyelemre méltó volt a középiskolások érdeklődése. Kevésbé örvendetes, hogy bár a rendezvénysorozat résztvevői alapvető digitális készségekkel rendelkeztek, internethasználati szokásaikat tekintve elmaradtak nyugat-európai kortársaiktól. Ahhoz, hogy a digitális világ előnyeit még jobban kihasználják, többségüknél hiányzik még egy fontos tudás: a magabiztos nyelvismeret.

Pedig az ict-iparágban közismert tény, hogy még ma, a recesszió időszakában is az informatikai vállalkozások 4000-5000 fős szakemberhiány mellett dolgoznak. Az IVSZ évek óta igyekszik felhívni a figyelmet erre a visszásságra és annak érdekében, hogy már a középiskolából a legjobbak és megfelelő számban jelentkezzenek informatikai képzésekre, Született informatikus néven kampányt indított. Hasonlóan a tavalyi évhez, a www.szuletettinformatikus.eu oldalon a felvételi előtt állóknak és szüleiknek összegyűjtötték az informatikusi szakmával kapcsolatos közép- és felsőfokú, továbbtanulási és ösztöndíj-lehetőségeket, továbbá az informatikai álláslehetőségeket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés