Connect with us

Hirdetés

technokrata

A válság folytatódik

Dotkom

A válság folytatódik

Nincs az az ország vagy az az ágazat, amely kivonhatná magát a globális gazdasági visszaesés hatásai alól. Talán ennek is betudható, hogy az év második negyedévében nőtt az online-csalások száma. Régi és új kártevők támadják a gondatlan felhasználókat, és virágzik a spam.

Mint minden krízis idején, a biztonság most is különösen kényes – és fontos – üggyé lépett elő. Ezt jelzi többek között egy közelmúltbeli felmérés is. A Unisys legutóbbi kutatásában megkérdezett brit fogyasztók közel háromnegyede úgy érezte: a recesszió következtében jobban kell tartania személyazonosságának eltulajdonításától és hasonló bűncselekményektől. Ennél is nagyobb volt – a mintegy ezer szigetországbeli válaszadó 88 százaléka – azok aránya, akik attól féltek: bankkártyacsalás áldozatául eshetnek, illetéktelenek megszerzik személyi adataikat, illetve visszaélnek ezzel az információval.

Globális szinten egy év alatt a Unisys biztonsági indexe alig nőtt. A felmérés kilenc országra és nyolc kategóriára terjedt ki, amelyek között a nemzetbiztonság és a személyes biztonságérzet egyaránt szerepelt. A bankkártyacsalás miatti aggodalmat mérő index azonban világviszonylatban a tavaly márciusi 167-ről 178-ra ugrott fel. Neil Fisher, a Unisys globális biztonsági megoldásokért felelős elnökhelyettese ezt két tényezővel magyarázta. Szerinte egyrészt a gazdasági válság aláásta a pénzintézetek iránti bizalmat, másrészt a jelenlegi recessziós időkben a bűnözők is minden eszközt megragadnak, hogy pénzhez jussanak, tehát az online-csalások száma is nő.

Rések és kártevőkAz elmúlt hónapok ismét bebizonyították: nincs szükség új kártevőre ahhoz, hogy világszerte komoly járvány alakuljon ki. A hírhedt Conficker féreg egy olyan rést támad, amelyet a Microsoft tavaly októberben soron kívül befoltozott. Mégis több millió gépet tudott megfertőzni, egyszerűen azért, mert felhasználók tömegei nem telepítették fel a hibát javító frissítést. Kutatók még a féreg április 1-jén beharangozott aktivizálódása után is azt találták, hogy a pc-k közel ötödéről hiányzott a Conficker-veszélyt elhárító javítás. Egy felmérésben kutatók négy, tavaly kibocsátott, “kritikus” minősítésű Microsoft biztonsági frissítés (az MS01-001, az MS08-007, az MS08-015 és az MS08-021) meglétét vizsgálták. Több mint 80 millió gép átfésülése alapján azt találták, hogy a pc-k öt-húsz százalékán semmiféle biztonsági frissítést nem végeznek, azaz nem teszik fel a Microsoft havi rendszerességgel kibocsátott javítócsomagjait sem. Ránk nézve sem túl hízelgő, hogy a Microsoft adatai szerint világviszonylatban Magyarországon a második legnagyobb a Waledac-fertőzések aránya. Jóllehet a Waledacot elsősorban mint spamküldő kártevőt ismerjük, tetszőleges állományt le tud tölteni és végre tud hajtani. Letöltő mechanizmusát nemcsak saját frissítésére, hanem más rosszindulatú programok behúzására is alkalmazhatja. A Waledac ezen kívül megpróbálja letölteni és feltelepíteni az ingyenes WinPcap csomagfogó könyvtárt is, melynek segítségével a hálózati forgalmat figyelve bejelentkezési azonosítókra vadászik.

Virágzik a spamA spam továbbra is a számítógépes bűnözők egyik legkedveltebb és – sajnos – legeredményesebb eszköze. Jellemző, hogy alig pár órával Michael Jackson halála után már megjelent a nevével visszaélő levélszemét. Voltak üzenetek, amelyek egyszerűen arra igyekeztek rávenni a címzettet, hogy válaszoljon – régi trükk ez az érvényes, használatban lévő e-mail-címek begyűjtésére.

Ez azonban még a legártatlanabb volt a popsztár halálából pénzt kifacsarni próbáló spamfajták közül. Megjelentek olyan üzenetek is, amelyek “eddig még sosem látott Jackson-videókra vagy fotókra” mutató linkkel csábították a felhasználókat. Aki lépre ment, azt a megnyitott, preparált site-on trójai letöltő fogadta. Számíthatunk arra is, hogy – mint ez más neves emberek halálakor már megtörtént – megjelennek a cd-ket, dvd-ket kínáló levelek, amelyek a hitelkártyánk adatai után tudakozódnak. Persze a “megrendelt” termék sosem érkezik meg.Úgy tűnik, Kína lett a kéretlen levelek áradatának legfőbb forrása. A 2009 júniusáig spamterjesztésen kapott domainek csaknem 70 százaléka az ázsiai ország legfelsőbb szintű domainje (.cn) alatt működött – állapította meg Gary Warner, az Alabamai Egyetem számítógépes bűnfelderítési kutatási igazgatója.

Az IBM informatikai biztonsággal foglalkozó munkacsoportja arról számolt be, hogy visszatértek a világhálóra a szöveg helyett csak képet tartalmazó kéretlen levelek. Holly Stewart, az IBM ISS X-Force csapatának munkatársa szerint hosszú szünet után április végén ismét felszökött a képes spam aránya. A műfaj, mely 2006 végén és 2007 elején élte virágkorát, 2008 folyamán alig hallatott magáról.Ügyetlenkedtek az adathalászokNem kis részét teszik ki a kéretlen levelek forgalmának az adathalász (phishing)-üzenetek, amelyek szerzői a címzettek személyi adatait, bankszámla-hozzáférését igyekeznek csalárd módon megszerezni. A második negyedévben különösen az MKB Bankra járt rá a rúd. Ismeretlen tettesek áprilisban és májusban egymás után három adathalászrohamot indítottak a pénzintézet ügyfelei ellen.

Szerencsére meglehetősen átlátszó trükkről volt szó, amelynek remélhetőleg nagyon kevesen ültek fel. A bűnözők igen rossz magyarsággal fogalmazott – nyilván gépi fordítással készült – üzenetben, kitalált biztonsági problémára hivatkozva arra kérték a címzetteket, hogy egy weblapon adják meg NetBANKár-azonosítóikat. Persze ezt a hamis, az MKB Bank honlapjára hasonlító oldalt a bűnözők készítették. A bank mindhárom adathalász-kísérlet alkalmával közleményben hangsúlyozta: egyetlen bank sem kér telefonon vagy e-mailben bizalmas, személyes, illetve azonosító adatokat.

A kéretlen levelek egy másik veszélyes fajtája scareware-t (lásd keretes írásunkat), azaz hamis antivírusprogramot ajánl megvételre. Más szóval olyan szoftvert kínál, amely semmiféle funkciót nem lát el – mármint azon kívül, hogy nem létező biztonsági problémákkal ijesztgeti vagy a gépén lévő pornó eltávolításával hitegeti a célba vett áldozatot.

Budapest az it-biztonság középpontjábanMájus elején néhány napig vitathatlanul Budapest volt a világ informatikai biztonsági fővárosa. A világ legkiválóbb vírusszakértői érkeztek hozzánk a 3. CARO Workshopra, illetve a rögtön utána tartott AMTSO-tanácskozásra. Mindkét esemény házigazdája a VirusBuster volt. A CARO sorrendben immár harmadik műhely-konferenciájára száztíz szakértő – az ágazat krémje – ült össze, hogy áttekintsék a terület legfontosabb fejleményeit, trendjeit. Alig ért véget a CARO Workshop, már kezdődött is az antivírustesztek szabványosításával foglalkozó AMTSO tanácskozása. Az ülés talán legfontosabb eredménye az a bejelentés volt, miszerint a szervezet elemezni kívánja a különböző helyeken megjelenő vírusirtóteszteket. A tesztekben alkalmazott módszertant egybevetik az AMTSO tesztelési szabványaival, s az értékelést közzéteszik. A kezdeményezés fő célja, hogy a fogyasztók világos képet kapjanak arról: mennyire pontos és megbízható egy-egy teszt. A tagok azt remélik, hogy ennek hatására világszerte javul majd a vírusirtók tesztelésének minősége.”Tartalmas, pontos és – mindenekelőtt – a fogyasztó számára hasznos teszteket szeretnénk látni” – jelentette ki Stuart Taylor, az AMTSO igazgatótanácsának tagja, a Sophos szakértője. Hozzátette, sajnos számos rosszul felépített, sőt félrevezető teszt jelenik meg. Ugyanúgy, ahogy az antivíruscégek küzdenek a hamis vírusirtó programok ellen, mi a hamis teszteket és termékbemutatókat szeretnénk kiszorítani a piacról.

Az Adobe is rendszeresen foltozMiután az elmúlt hónapokban több sérülékenységet is orvosolnia kellett népszerű szoftverein az Adobenak, úgy tűnik, a cég elérkezettnek látta az időt arra, hogy ne alkalmanként, hanem rendszeresen bocsásson ki javítócsomagokat. Brad Arkin, a szoftverház termékbiztonsági és személyi adatvédelmi igazgatója egy bloggcikkben így írt erről: “Idén nyártól … az Adobe Reader és az Acrobat minden számottevő támogatott változatához, valamennyi platformon negyedévenként fogunk biztonsági frissítést kibocsátani. Ügyfeleinktől tudjuk, hogy sokan a Microsoft ‘foltozó keddjeihez’ igazították [biztonsági firssítési] folyamataikat, erőforrásaikat. Ezért az Adobe negyedéves javítócsomagjaival ugyanazokon a napokon jelentkezünk.” Az FTC sincs mindig a helyzet magaslatánSokan bírálták az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi felügyelete, a Federal Trade Commission (FTC) döntését, amelynek értelmében egy scareware-terjesztéssel vádolt férfi az eredeti bírságösszeg töredékével megúszhatta a bűncselekményt. Történt ugyanis, hogy James Renót és a ByteHosting Internet Services céget bűnösnek találták scareware-termékek terjesztésében. A trükknek több mint egymillióan ültek fel, s vásárolták meg a WinAntivirus, ErrorSafe, XP Antivirus és más neveken kínált csalárd programokat. Ezért a vádlottakat tavaly 1,9 millió dollár bírsággal sújtották. Reno azonban vagyontalannak vallotta magát, így az FTC egyezséget ajánlott: kiegyezik 116 ezer dollár befizetésével, azzal a feltétellel, hogy a vádlottak felhagynak a scareware-terjesztéssel, s többé nem lépnek üzleti kapcsolatba egymással. Azt nem tudni, mennyi pénzt sikerült Renónak és cégének kipréselnie áldozataikból. Minthogy azonban a hamis biztonsági programokért általában legalább 50 dollárt kérnek, a tiltott kereskedelem akár 50 millió dollárt is hozhatott. Ennek a hatalmas összegnek még az eredeti bírság is csak parányi százaléka, nem beszélve az FTC legutóbbi ajánlatáról. Így a büntetésnek nincs túl nagy elrettentő ereje – jelezték fenntartásaikat elemzők.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés