Connect with us

Hirdetés

technokrata

Céget vett és beolvaszt a Telekom

Dotkom

Céget vett és beolvaszt a Telekom

Informatikai céget vásárolt a Magyar Telekom és rendkívüli közgyűlést hívott össze két leányvállalat beolvasztása miatt.

A Magyar Telekom pénteken megállapodást írt alá az integrált egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztésével, telepítésével és üzemeltetésével foglalkozó International System House Kft. (ISH) 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról – közölte a távközlési szolgáltató pénteken. A közleményben hangsúlyozzák, hogy az adásvételi szerződésben megállapított cégérték 2,9 milliárd forint, amelyből levonják a tranzakció zárásának időpontjában fennálló nettó adósságállományt. Az ISH idei és jövő évi pénzügyi eredményének függvényében ugyanakkor további kifizetésekre is sor kerülhet.

A megvásárolt cég árbevétele 2008-ban megközelítette a 2,9 milliárd forintot, kamat és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) egymilliárd forint volt. A kifizetés ugyanakkor valószínűleg nem befolyásolja a Telekom osztalékának mértékét. A Magyar Telekom az informatikai szolgáltatások piacán kívánja tovább erősíteni pozícióját a tranzakcióval, amelynek 2009 harmadik negyedévére tervezett lezárásához még a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges. A Telekom rendkívüli közgyűlést is összehívott, melynek fő napirendje a T-Kábel Magyarország Kft. és a Dél-Vonal Kft. beolvadása a cégbe. Mivel beolvadásról van szó, elvileg bármely részvényes nyilatkozhat úgy, hogy nem akar tagja lenni a jogutód társaságnak. Mivel azonban velük az elszámolás sajáttőke-értéken történik, ezért nem valószínű, hogy lenne ilyen befektető. Ez az összeg ugyanis 344 forint/részvény, ami sokkal kevesebb a Magyar Telekom 600 forint feletti tőzsdei árfolyamánál.

Pesszimistább a ConcordeA korábbinál rosszabb gazdasági kilátások miatt csökkentette a Magyar Telekom eredményére és árbevételére vonatkozó előrejelzését a Concorde. A cégnek problémát okozhat az áfaemelés és a korábbinál becsülthöz képest várhatóan nagyobb mértékben visszaeső hazai GDP is. Az idei és jövő évi EBITDA-ra vonatkozó előrejelzését 262 milliárd forintról 255-re és 261 milliárdról 253-ra mérsékelte a cég elemzője, árbevétel terén pedig idén 3,4 százalékos, jövőre 0,5 százalékos csökkenéssel számol. A Magyar Telekom osztalékfizetési politikája is fenntartható maradhat, a papír fair árfolyamát a romló eredménykilátások és a magasabb év végi kockázatmentes hozamra vonatkozó várakozás miatt 897 forintról 850 forintra mérsékelték.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés