Connect with us
Hirdetés

technokrata

Dotkom

Linux-világ

Nyolc terabájtos hálózati tároló
Blackarmor néven dobott piacra beágyazott Linuxot futtató hálózati háttértárat a Seagate.

Az eszköz négy darab SATA-eszközt fogad. A berendezéshez további eszközök is csatlakoztathatóak a négy darab usb-porton keresztül. A diszkek zavartalan eléréséről két gigabites hálózati csatoló gondoskodik. Az eszköz a RAID 0/1/5/10 szabványokat támogatja. A nyolc terabájtos modell kétezer dollárért kapható, míg a két terabájtos csupán 800 dollár – írja a linuxdevices.com.

Következő generációs SATA-felületA Seagate és az AMD bemutatta az első olyan SATA-merevlemezeket és eszközöket, amelyek az eddigi maximálisan három gigabit másodpercenkénti sebesség helyett a duplájára is képesek. A hat gigabites merevlemezek a 2003-ban kiadott 1,5 gigabites alaplapokkal is kompatíbilisek lesznek – tudósít az internetnews.com.

Mono 2.4 és MonoDevelop 2.0Megjelent a Mono 2.4-es verziója, amely az eddigi verziókhoz képest gyorsabb és jobban skálázható. A Monóval lehetővé válik .

Net (C#) programok Linuxon történő lefordítása. Ezzel egy időben frissült a MonoDevelop is – számol be blogjában Miguel de Icaza, akinek a nevéhez fűződik nemcsak a Mono, hanem az egyik legnépszerűbb linuxos ablakkezelő, a Gnome projekt indítása is.

Számos újdonság a 2.6.29-es kernelbenLinus Torvalds bejelentette a 2.6.29-es kernelt. Az új kernelbe számos újdonság került bele, többek között: kernel grafikusmód beállítás, WiMax és Wifi AccessPoint támogatás, SquashFS, fájlnevek titkosítása EncryptFS esetén – számolt be az osnews.com.

Tábla-pc és netbook egybenAz Alway Innovating bemutatta Linuxot futtató új eszközét, amely netbook és tábla-pc is egyben. A felcsatolható billentyűzet extra portbővítéseket és akkumulátort is tartalmaz, így akár 10-15 óra üzemidő is elérhető. Tábla-pc lévén érintőkijelzőt kapott az eszköz. A készülék lelke nem a mai népszerű Intel Atom processzor, hanem a Texas Instruments OMAP3530-as modellje, amely 600 megahertzen ketyeg. A háttértára egy nyolc gigabájtos flash eszköz, azonban a memória méretéről nem esett szó a bejelentésben. Az eszköz rendelkezik a már megszokott vezeték nélküli kapcsolatokkal. A készülék ára 300 dollár körül várható – állítja a linuxdevices.com.

Kindle 2 – e-könyv-olvasó az AmazontólAz Amazon 360 dolláros e-könyv-olvasója Linuxot futtat – tudósít a linuxdevices.com. A hardveres hátteret egy 532 Mhz-es ARM11-es Freescale processzor adja, ami mellé 32 megabájt memória és két gigabájt beépített tároló került (ez mintegy 1500 könyvhöz elegendő). Az eszköz hagyományos SD-kártyával bővíthető. A támogatott formátumokról sajnos nem szól a híradás.

Gnome 2.26Megjelent a Gnome 2.26, az egyik legnépszerűbb Linuxos grafikus környezet – olvasható a projekt honlapján. Az új verzió számos újdonságot tartalmaz: még egyszerűbb cd/dvd írást, médiaállományok szélesebb körű támogatását, ujjlenyomattal történő azonosítást. A teljes lista a projekt honlapján tekinthető meg.

A legkisebb linuxos számítógép?245 és 400 dollár között rendelhető a CompuLabtól a Fit-PC2 elnevezésű pirinyó csoda, amely csupán hat wattot fogyaszt, de rendelkezik 1.6 Ghz-es Intel Atom processzorral, egy gigabájt memóriával, 160 gigabájtos merevlemezzel, full HD-kimenettel. Igazán különlegessé azonban a mérete teszi: kisebb, mint három egymásra helyezett cd-tok. Az eszköz kapott wifit és gigabites hálózatot is a hat darab usb-csatlakozó mellé. A lilliputi számítógép Ubuntu Linuxot futtat – számol be a linuxdevices.com.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés