Connect with us
Hirdetés

technokrata

Indiába telepít át az IBM munkahelyeket

Dotkom

Indiába telepít át az IBM munkahelyeket

Mit sem törődve a gyorsan emelkedő amerikai munkanélküliséggel, több ezer munkahelyet telepít át az Egyesült Államokból Indiába az IBM Corp.

A világ legnagyobb számítástechnikai szolgáltatója 5000 állást számol fel az USA-ban, ám ezzel egyidejűleg majdnem ugyanennyit létesít az ázsiai országban – tudta meg az ügyhöz közel álló forrásból a The Wall Street Journal. Januárban már elküldött 4600 embert a vállalat, akkor a szoftverfejlesztési és a kereskedelmi osztályt karcsúsították, a most kiszivárgott tervekben szereplő leépítés főként a szolgáltatásokkal foglalkozó munkatársakat érinti. Az IBM az idén felajánlotta alkalmazottainak, hogy állásukkal együtt mozogva a harmadik világban továbbra is alkalmazottai maradhatnak a cégnek, ám ez esetben az ottani béreket kapják. Ezzel a lehetőséggel általában az Amerikában élő külföldiek élnek, akik így hazatérnek. Az év elején a számítástechnikai óriás 400 ezer alkalmazottjának 71 százaléka volt külföldi, szemben a 2006-os 65 százalékkal. Indiában 2007-ben 74 ezren dolgoztak az IBM-nek.

Az Egyesült Államokban a szakszervezetek és a politikusok az elmúlt években egyre hangosabban tiltakoztak amiatt, hogy a vállalatok külföldre telepítik a munkahelyeket, a számítástechnikai cégek viszont az olcsó munkaerő alkalmazása nélkül nem tudnák tartani a szolgáltatásaikon elért magas profitot. Emellett sok külföldi megrendelőt azért tudnak megszerezni, mert jelen vannak az országukban, továbbá a feltörekvő országokban, elsősorban Indiában, egyre erősebb helyi versenytársakkal kell megküzdeniük, ami szintén költségeik csökkentésére ösztöni az amerikai vállalatokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu