Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem is várnak durva profitcsökkenést

Dotkom

Nem is várnak durva profitcsökkenést

A harmadik negyedéves gyorsjelentések után a várakozások azt mutatják, idén is, jövőre is növekedhet a nagy tőzsdei cégek eredménye. Vagy az elemzők túl optimisták még, vagy a részvények lettek olcsók.

Zuhanás ide, zuhanás oda, az elemzők változatlanul optimistának mutatkoznak a budapesti értéktőzsde legnagyobb cégeivel kapcsolatban, s változatlanul vételi ajánlással látják el a legnagyobb tőzsdei cégek részvényeit. A harmadik negyedéves jelentések után kiadott friss elemzői várakozások még mindig a BUX index részvényenkénti eredményének idei és jövő évi növekedéséről szólnak (az OTP várható nyereségét jelentősen megdobó rendkívüli tétel, a Garancia Biztosító eladásán keletkezett hatalmas profit nélkül is). A Napi által megkérdezett brókercégek elemző csapatai átlagosan még mindig 900 forint feletti részvényenkénti eredményt várnak például az OTP-től, s a leginkább derűlátó, a többinél jelentősen magasabb profitszámot tartalmazó becslést figyelmen kívül hagyva is 830 forint körül alakul a konszenzus, ami 9-10 százalékos nyereségnövekedésnek felelne meg. A jövő évet tekintve azért borúlátóbbak lettek a szakemberek: 2009-ben a bank nyereségének csökkenését várják, és attól függően, hogy a szélsőségesen derűlátó jóslatot figyelembe vesszük-e, 5-10 százalékos profitzsugorodást vetítenek előre 2008-hoz képest. A Mol eredménye a szakemberek szerint már idén 15 százalékkal csökkenhet, s jövőre is legfeljebb stagnál. A Magyar Telekomtól 20 százalék körüli profitbővülést remélnek.

A gyógyszercégek sem teljesítenek majd rosszul, az Egis a gyatra 2007-es év után már megmutatta, hogy jó teljesítményre képes, szeptemberben zárult üzleti éve és az elemzők szerint eredménye tovább nőhet, a Richtertől idén kisebb, jövőre durvább, 20 százalék feletti profitbővülést várnak. A BUX index átlagos részvényenkénti eredménye – ha az index pontjait forintnak vesszük – az előrejelzések alapján 1380 forint körül alakulhat 2008-ban, és 1445 forintig javulhat 2009-ben. Ennek alapján az index előretekintő P/E hányadosa nem tűnik magasnak (8,9 érték 2008-ra és 8,5-ös érték 2009-re), még a 10 százalék körüli kockázatmentes hozamok mellett sem. Azonban az elmúlt egy évben folyamatosan az jelentette a problémát, hogy az elemzői várakozások a világgazdasági környezet romlásával egyre lejjebb kerültek, s lehet, hogy ennek még mindig nincs vége. Az OTP várható eredményének felezésével sem lenne még drága ugyan a magyar piac, azonban ha a gyógyszergyárak is megrogynának, az már kegyelemdöfés lenne a piac árazásának is. A BUX és a magyar papírok olcsók, ha feltételezzük, hogy az elemzői előrejelzéseknek megfelelően alakul majd a cégek profitabilitása, és a várható 250 bázispont körüli hozamesés végbemehet az állampapírpiacon a következő 12 hónapban. Azonban a kockázatok magasak, s mint 10 évvel ezelőtt, a tőzsdei cégek tulajdonosainak többsége ezúttal is jól teszi, ha Kelet felé tekintget, hogyan alakulnak majd a dolgok.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés