Connect with us

Hirdetés

technokrata

Informatika: technológiai forradalom egyfolytában

Dotkom

Informatika: technológiai forradalom egyfolytában

Az informatikai világ alakulásában (akár szeretjük, akár nem), meghatározó szerepe van a Microsoftnak. Nagyon oda kell tehát figyelni, ha e cég első számú vezetője, Steve Ballmer az informatika jövőjéről nyilatkozik. Legutóbb a Los Angeles-i fejlesztői konferencia után foglalta össze a Microsoft jövőképét.

Már tíz éve drámai átalakulás zajlik az informatika világában, aminek számos komponense már ma is jelen van. Egyeseket közülük élénk érdeklődés övez – ilyen például a felhő alapú számítástechnika, a “cloud computing”, amely óriás tárkapacitáshoz és teljesítményhez nyújt majd hozzáférést a felhasználók számára az interneten keresztül. Ide sorolhatjuk a baráti és családi kapcsolattartást átformáló közösségi webhelyeket is. Az átalakulás más elemei hamarosan teljesen természetesek lesznek: ilyenek a digitális fényképezőgépként is használható mobiltelefonok, a nagyméretű lapos képernyős pc-monitorok, a nagyfelbontású tévéképernyők vagy a digitális, hangvezérelt autós szórakoztató és navigációs rendszerek.

Hiányzik még azonban az a képesség, hogy ezeket a komponenseket összekapcsoljuk egymással egy olyan zökkenőmentes információs, kommunikációs és számítástechnikai folyamatban, amely az eszközt és a használati helyszínt tekintve is mentes a kötöttségektől. Még vannak olyan dolgok, amelyeknek egyszerűnek kellene lenniük, mégis bonyolultak, ha nem egyenesen lehetetlenek. Miért nem vagyunk képesek a munkahelyünkön készített dokumentumokat elérni az otthoni pc-n? Miért nem áll rendelkezésre az összes ügyfélinformáció azonnal, egy alkalmazáson belül? Miért nem tudunk olyan naptárt készíteni, amely automatikusan egyezteti az összes munkahelyi és otthoni programot?A múlt havi Los Angeles-i Professional Developers’ Conference-en bemutattuk azokat az új platformtechnológiákat, amelyek segítségével felülemelkedhetünk ezeken a korlátokon. A konferencián jelentettük be a Windows Azure nevet viselő új termékünk technológiai előzetesét. A Windows Azure-ral a felhő alapú számítástechnikától számítási a nagyvállalati adatközpontig sokféle területen kialakíthatók a pc-t, a webet és a mobiltelefont is lefedő alkalmazások. Most első ízben mutattuk be az új operációs rendszereinket, a Windows 7 és Windows Server 2008 R2 béta előtti verzióját. Szintén előzetes verziót bocsátottunk ki a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote böngészőn keresztül elérhető egyszerűsített változataiból, az Office Webalkalmazásokból, amelyek a Microsoft Office következő változatának részeként kerülnek majd piacra, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egységes módon, asztali gépükön, telefonjukon vagy akár webböngészőn keresztül kövessék, szerkesszék, megosszák információikat és együttműködjenek egymással.

A Windows AzureA Windows Azure a Microsoft adatközpont-hálózatából nyújtott átfogó adattárolási, számítástechnikai és hálózati infrastruktúra-szolgáltatásokat tartalmazó Azure Services Platform része. A Windows Azure nem a cégek saját szerverein futtatható szoftver. Teljesen új dolog: a Microsoft adatközpontjainak bővülő hálózatában futó szolgáltatás, amelynek technológiái már ma is jelen vannak a Windows Server 2008-ban és a System Center Virtual Machine Managerben, lehetővé téve a szervezetek és a Microsoft-partnerek számára saját felhő-infrastruktúrájuk kiépítését.

A Windows Azure-ral a szervezetek olyan valós igényekre reagálhatnak, mint például átfogó ügyfélkapcsolatok és tájékoztatás a weben keresztül vagy interaktív kapcsolattartás egy olyan célcsoporttal, amely rövid időn belül exponenciális növekedésen mehet keresztül; hasonlóképp megvalósítható általa az ügyféligények szolgálatába állított, a partnerek, sőt néha versenytárak üzleti folyamataival való integrált működés is. A technológiai infrastruktúra kiépítésének hagyományos módszereivel csak nehezen és drágán teljesíthetők a fenti igények. Ehhez olyan rendszerekre van szükség, amelyek kapacitása az elképzelhető legmagasabb követelményeket is ki tudja elégíteni. Olyan infrastruktúrára, amely a szervereket, az elhelyezésükhöz szükséges épületeket, energiaellátásukat és az üzemeltető személyzetet is magában foglalja. Ráadásul a kapacitást több helyszín között meg is kell osztani, hogy hiba esetén mindig legyen tartalék. Kimondottan az ilyen globális követelmények kielégítésére szolgál az Azure Services Platform.

Szoftver + SzolgáltatásokAz Azure Services Platform abbéli meggyőződésünket is tükrözi, miszerint a jelenlegi és jövőbeni értékteremtésben kulcsfontosságú, hogy a pc-ken, szervereken és különféle eszközökön futó szoftverek legjavát a webes szolgáltatások legjavával kombináljuk. Ez a meggyőződés “Szoftver + Szolgáltatások” stratégiánkban teljesedik ki. Kétségtelenül sok előnye van, ha képesek vagyunk böngészőn keresztül hozzáférni a világháló óriási információ- és szolgáltatástömegéhez, ám a felhasználók által a pc-n, mobiltelefonon és médialejátszón igényelt interaktív alkalmazások elsősorban a nagy teljesítményű processzorokon futó fejlett szoftverek segítségével valósíthatók meg. A Szoftver + Szolgáltatások stratégia figyelembe veszi, hogy a legtöbb vállalat úgy építheti ki leghatékonyabban it-infrastruktúráját, ha megtalálja a megfelelő egyensúlyt a szervezeten belül és a felhőben futtatott, menedzselt alkalmazások között. Ez az egyensúly persze cégről cégre változik. Egy pénzügyi szolgáltató cég valószínűleg saját adatközpontjában kívánja tartani az ügyféladatokat, hogy azokat az extra biztonsági intézkedéseket megtehesse, amelyeket szükségesnek lát a személyes információk védelméhez. Viszont az e-mailt és más alapvető képességeket támogató it-rendszereket minden bizonnyal szívesen rábízza egy outsourcing-partnerre.

Igen ám, de az egyensúly időszaktól függően adott szervezeten belül is változhat – figyelmeztet Ballmer. Lehet, hogy egy vállalat maga kívánja futtatni online tranzakciós rendszerét az év nagy részében, de a karácsonyi időszakban külső partnert kér fel a működéséhez szükséges többletkapacitás biztosítására. A Szoftver + Szolgáltatások koncepcióval a szervezet gyorsan és zökkenőmentesen mozgathatja alkalmazásait saját szerverei és a felhő között. Már jelenleg is számos cég használja a Microsoft technológiáit a székhelyükön futtatott szoftverek és a felhőalapú szolgáltatások optimális kombinációjának kialakítására. A Microsoft online-szolgáltatásai egyebek mellett a Coca-Cola Enterprisest, a Blockbustert és az Energizert is hozzásegítették a Microsoft Exchange, SharePoint, Office Communications Server és Live Meeting szolgáltatások webes hozzáférését és felügyeletét támogató egységes, biztonságos infrastruktúra megteremtéséhez. Máris egymillió felhasználó használja az Office Live Workspace-t a barátokkal, családtagokkal és kollégákkal folytatott információmegosztás és együttműködés támogatására.

A Szoftver + Szolgáltatások és a felhőn átívelő számítástechnika világában ez azt jelenti, hogy a pc-n túl a webre és az eszközök egyre bővülő körére is kiterjesztjük a személyi számítástechnika fogalmát. Célunk, hogy a pc-k, a mobil eszközök és a web kombinációja által elérhető szolgáltatások és élmények jóval meghaladják a részek összességét. E cél elérésének első lépése, hogy felismerjük az egyes részekben rejlő egyedi értéket. A pc értéke a teljesítmény, a tárkapacitás, illetve az a képesség, hogy javítani tudja produktivitásunkat, lehetővé téve a “gazdag” és komplex tartalmak készítését és felhasználását. A web értéke az emberek, az információk és a szolgáltatások összekapcsolása oly módon, hogy bárhol, bármikor, bárkivel kapcsolatba léphessünk, kommunikálhassunk, tranzakciókat folytathassunk vagy megoszthassuk információinkat. A mobiltelefon és a többi eszköz értéke az azonnali cselekvés – telefonhívás, fotókészítés, szöveges üzenetküldés – támogatása.

Ami már működik, és ami működni fogA Microsoft az idén mutatta be Live Mesh szolgáltatását, amellyel a pc, a telefon és a web közötti szakadékot áthidalva újszerű, “összekapcsolt” felhasználói élmény teremthető. Az Azure Services Platformra épülő Live Mesh segítségével a felhasználó otthoni pc-jéről is elérheti a munkahelyi gépén tárolt programokat, információkat és fordítva. Megoszthatja mappáit és gondoskodhat az eszközein tárolt információk automatikus szinkronizálásáról. A Live Mesh jól érzékelteti, hogyan alakul át életünk, ha eltűnnek az eszközök közötti határok és reális lehetőséggé válik a személyek, eszközök, programok és információk azonnali elérése.

Persze azért itt még nem tartunk. Az Azure Services Platform egyelőre csak korlátozott technológiai elérést biztosító verzióként áll rendelkezésre. Ám ha a fejlesztők elkezdik ötvözni az új platform képességeit az ágazat cégeinél egymás után megjelenő lenyűgöző hardver- és szoftverinnovációkkal, jóval közelebb kerülünk ahhoz a korszakhoz, amelyben az információs, kommunikációs és számítástechnikai támogatás a mindennapok természetes része lesz – írta Ballmer. nA Szoftver + Szolgáltatások koncepcióval a szervezet gyorsan és zökkenőmentesen mozgathatja alkalmazásait saját szerverei és a felhő között. A Windows Azure teljesen új dolog: a Microsoft adatközpontjainak bővülő hálózatában futó szolgáltatás, amelynek technológiái már ma is jelen vannak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés