Connect with us

Hirdetés

technokrata

Játékosoktól is lop az adatmaffia

Dotkom

Játékosoktól is lop az adatmaffia

Hússzor annyit ér egy World of Warcraft azonosító, mint egy hitelkártyaszám.

A népszerűbb internetes játékok, az online szerepjátékok több ezer vagy akár több millió játékost is megmozgatnak. A World of Warcraft megközelítőleg 11 millió regisztrált játékossal büszkélkedhet világszerte. A bűnözők is kezdik felfedezni a virtuális világokat, hiszen a felhasználónév a jelszóval sokat ér az online feketepiacon. 2007 második félévében az ötven legkártékonyabb vírus nyolc százaléka célozta az online játékosokat. Van tehát miért aggódni – ezt támasztja alá a 2008-as Games Conventionon készített Symantec kutatás is. Eszerint a megkérdezettek 16 százalékának lopták el a játékhoz szükséges jelszavát, harmaduk (31%) pedig a jobb teljesítmény és a nyugodtabb kikapcsolódás reményében előszeretettel kapcsolja ki a vírusirtót és a tűzfalat játék közben.

A leggyakoribb támadási forma még mindig a phishing. A célzott adathalászat esetén egyes bűnözök már nem csak a bankszámlákat szeretnék megcsapolni, hanem kifejezetten a játék során használt azonosító kódokat akarják ellopni. „Egy hitelkártyaszám fél dollár, egy World of Warcraft azonosító minimum 10 dolláros áron forog a feketepiacon. Extrém esetben többezer dollárt is hajlandóak a fanatikusok kiadni, attól függően, hogy mennyire fejlettek a karakter a képességei” – mutat rá Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke.

Szintén egyre népszerűbb és legalább olyan hatékony az un. drive-by downloads módszer. Ilyenkor kifejezetten egy-egy weboldalt vesznek célba. Az ilyen támadás tulajdonképpen a kémprogramokra, vírusokra és minden olyan kártevőre használatos, mely a felhasználó tudta nélkül, észrevétlenül telepedik a gépére egy weboldal meglátogatása, e-mail elolvasása, vagy megtévesztő pop-up ablakra kattintás után.

A közösségi média oldalak, mint amilyen a Facebook vagy a Myspace, szintén egyre kedveltebb vadászterülete a bűnözőknek, hiszen itt koncentráltan kereshetnek egy-egy célcsoport után. A Facebookon például a WoW rajongói csoportnak jelenleg 68.906 tagja van, és az itt fellelhető adatokat a bűnözők könnyűszerrel használhatják fel arra, hogy újabb potenciális áldozatokat gyűjtsenek. „Mindössze az oldalon fellelhető e-mail címeket kell begyűjteni és máris mehetnek a személyre szabott levelek.” – teszi hozzá a szakember.

Öt tipp a bűnözők elleni hatékony védekezéshez
1. Érdemes a személyes adatainkat bizalmasan kezelni – egy kis egészséges gyanakvás sosem árt.
2. Csak óvatosan a phishing e-mailekkel! Gyakori trükk, hogy akciós játékok hamis ajánlataival bombáznak minket, például azt állítják, hogy a World of Warcraft: Wrath of the Lich King egy exkluzív példányával szeretnének a kedvünkbe járni. Ilyenkor előfordulhat, hogy csak a jelszavunkat akarják kicsalni. Ha igazi ajánlatról van szó, akkor a minimum, hogy teljes megszólítást (család- és keresztnevet is) alkalmazzák, illetve soha nem fogják a jelszavunkat elkérni. Inkább kétszer járjunk utána egy-egy ajánlatnak, mielőtt a levélben látható linkre rákattintanánk.
3. Egy vírusirtó szoftver önmagában nem elég, érdemesebb teljeskörű szoftvert használni, mint a például a Norton Internet Security 2009. Ez tűzfallal, proaktív adathalászat elleni védelemmel, de főleg böngésző védelemmel van ellátva, mely például a már említett Drive-by Downloads (minden olyan letöltés, mely a felhasználó tudta nélkül történik) ellen nyújt védelmet.
4. Érdemes a biztonsági szoftvert a játék közben is bekapcsolva hagyni. Ma már a biztonság nem megy a teljesítmény rovására. A Norton Internet Security például mindössze 7 MB-ot használ a memóriából, és csendesen dolgozik a háttérben.
5. Az emberi tényező most is kulcsfontosságú. Ne hagyjuk magunkat átverni, és ne engedjük, hogy mások puszta kapzsiságból megfosszanak a szórakozástól.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés