Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elkapkodták a Firefox 3 fejlesztését?

Dotkom

Elkapkodták a Firefox 3 fejlesztését?

Kritikus minősítésű biztonsági rés tátong a böngészőben.

Nagy volt a felhajtás a nyíltforrású böngésző harmadik generációjának megjelenésekor – még a Guiness rekordok könyvébe is bekerül a szoftver, mint a 24 órán belül legtöbbet letöltött alkalmazás. Nagyjából 8 millió letöltést sikerült egy nap alatt generálni (a cikk írásának időpontjában a számláló már átlépte a 11 milliót), melynek nagyjából egy százalékát mi, magyarok „dobtuk össze” (jelenleg 113 ezer letöltés köthető hazánk internetezőihez). Még az olyan elmaradott, háborús övezetnek számító országokból is érkezett néhány kattintás, mint például Szomália (16 darab).

Amire viszont talán senki nem számított, hogy szinte azonnal komoly hibát találnak a browserben – pedig így történt. A Tippingpoint alig öt órával a letöltési roham kezdete után már kritikusnak minősítette azt a biztonsági rést, amit a Firefox 3-ban fedezett fel. Kicsivel később kiderült, hogy a szoftver második generációja is érintett. Az IT-biztonsággal foglalkozó cég közlése szerint kielemezték a sérülékenységet, majd a kapott adatokat átadták a Mozilla IT-biztonsági csapatának.

És hogy miért lett kritikus a hiba? Azért, mert kiaknázásával a támadó tetszőleges – akár ártalmas – kódot futtathat a megcélzott rendszeren. Ennél többet azonban a Tippingpoint egészen addig nem kíván közzé tenni a sebezhetőségről, amíg a Mozilla elő nem áll a javítással.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés