Connect with us

Hirdetés

technokrata

Államilag támogatott telefon és e-mail „lehallgatás”

Dotkom

Államilag támogatott telefon és e-mail „lehallgatás”

Kis többséggel, de elfogadta az elektronikus megfigyelési törvényt a svéd parlament.

A skandináv ország régóta híres „rebellis” hozzáállásáról, ami a digitális érát illeti. Ebben az államban található az egyik legliberálisabb európai szabályozás a szerzői jogok védelméről, és szintén a vikingek leszármazottaihoz köthető az első kalózpárt megalakítása is; sőt, innen származik a The Pirate Bay, a Bittorrent file-csere mekkájának számító site. Röviden: Svédország élen jár a digitális (ön)tudatosság tekintetében.

Nemrég azonban csorbát szenvedett a svéd állampolgári szabadság, köszönhetően egy törvényerőre emelkedett tervezetnek. Eszerint a hatóságok számára lehetőség nyílik az összes, országon áthaladó elektronikus üzenet (e-mail), fax és telefonos forgalom „lehallgatására” – bírósági engedély nélkül. A labdarúgó Európa Bajnokságból tegnap kiesett ország parlamentje ugyan csak kis többséggel, de ratifikálta a törvénytervezetet, így az érvénybe is lépett. Történt mindez heves tiltakozások közepette: a svéd honatyákat több száz tiltakozó várta a helyi parlament előtt, néhányuk a George Orwell által írt 1984 című könyvét próbálta a politikusok kezébe nyomni.

A törvény támogatói szerint az új törvénnyel hatékonyabban lehet fellépni a terrorizmus ellen. A kormányzat egyben visszautasította azt a vádat is, hogy ezzel korlátlan hatalmat kapna a svéd állampolgárok elleni kémkedésre; állításuk szerint „csupán” a nemzetközi forgalmat fogják megfigyelni, amelyből a hazai kommunikációt kiszűrik. Érdekes ugyanakkor, hogy a helyi távközlési vállalatok azt állítják, messze ez a legnagyobb horderejű lehallgatási terv Európában.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés