Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európai szélessávú portál indításán dolgozik a magyar alapítvány

Dotkom

Európai szélessávú portál indításán dolgozik a magyar alapítvány

A magyarországi Szélessáv Alapítvány két társával, egy spanyol tanácsadó céggel és az Európai Regionális Információs Társadalom Szövetséggel (European Regional Information Society Association – ERIS@) közösen nyerte meg az Európai Bizottság által a különböző nemzetek és régiók által gyakorolt legjobb infokommunikációs megoldások minél szélesebb körű elterjesztésének elősegítésére kiírt pályázatot.

Ennek keretében a pályázók egy olyan portált hoznak létre, amelyen minden, a szélessávval kapcsolatos információ megtalálható lesz – mondta lapunknak Bóna Ákos, az alapítvány kuratóriumi elnöke. Az Európai Unió vezetése tehát a szélessáv terjesztésében élenjáró civil kezdeményezés, a Szélessáv Alapítvány itthon már bevált stratégiáját szeretné meghonosítani egész Európában. (Az pedig, hogy az ERIS@ társult a Szélessáv Alapítvánnyal, már önmagában is komoly elismerés, hiszen az unió régióinak összefogását erősítő szervezet az Európai Bizottság kezdeményezése nyomán született, és tagjai közt megtalálható az uniós it-ágazat minden szegmensének regionális képviselője.) A cél tehát – a pályázati kiírás szerint – egy olyan portál indítása, amely serkenti a legjobb megoldások cseréjét a szélessáv területén, és a fontos piaci szereplőknek segít hozzájutni a legfontosabb információkhoz a politika, a szabályozás és egyéb témákban, így hozzájárulhat az európai szélessávú piac nyitottságához és átláthatóságához. A Szélessáv Alapítvány által üzemeltetett www.szelessavkereso.hu éppen ilyen céllal működik már évek óta, egyetlen különbséggel: csak magyarországi szolgáltatók hazai elérési adatait tartalmazza. A Szélessáv Alapítványnak így már “csak” egy bevált modellt és technológiát kell kiegészítenie más régiók és országok friss adataival, hogy megszülethessen a pályázati cél: az uniós szélessávportál. A Szélessáv Alapítvány többek között az európai szintű szélessávú kereső ötletével, illetve adatbázis-fejlesztéssel járul hozzá a projekthez. Emellett az alapítvány közreműködésével létrejött egy nemzetközi konzorcium is, amelynek erőforrásait felhasználva a portál minél több tagország nyelvére való lefordítására készülnek. A több millió eurós projekt kétéves időtartamú, ugyanis 2010-re kell integrálni a portált az Európai Bizottság i2010 nevű, szintén az információs társadalmat formáló programjába.

Megbízható információkA Szélessáv Alapítvány által működtetett kereső képes utcára lebontva megadni, hogy Magyarországon milyen jellegű gyors világhálós szolgáltatások érhetők el az adott területen. Sőt az alapítvány adatbázisán valósulnak meg különböző – az állam által támogatott – szélessávú infrastruktúrafejlesztések, hiszen az alapítványnak a szolgáltatóktól származó megbízható információi vannak arról, hogy mely területeken milyen a szélessávú ellátottság – jelentette ki Bóna.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés