Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért nem lehet tönkretenni az Internetet?

Dotkom

Miért nem lehet tönkretenni az Internetet?

A februári koncentrált támadás sem járt sikerrel – vajon miért?

Amint arról egy hónapja írtunk, az Internet kulcsfontosságú, úgynevezett root szervereit megpróbálták elérhetetlenné tenni február elején. Az összehangolt támadás miatt kiugróan magas forgalmat mértek néhány szervernél. Zully Ramzan, a Symantec Security Response egyik kutatója szerint a történtek a nyilvánosság számára szinte láthatatlanul zajlottak le, mivel komoly fennakadást nem okozott a domainnév rendszer elleni próbálkozás.

És most már azt is tudni, miért történt így: az ICANN nemrég bejelentette, hogy az Anycast terheléskiegyenlítő (load-balancig) rendszer jól teljesített a tél utolsó hónapjában. Az ázsiai, csendes-óceániai térségből érkezett, közel nyolc órán át tartó támadás a fenti megoldás miatt maradt észrevétlen a felhasználók számára. Igaz, a root szerverek felét nem is vették célba az online bűnözők: a tizenhárom számítógépből „mindössze” hatot ért el a túlterheléses próbálkozás szele. Ami egyben szerencse is, mivel az Anycast jelenleg még nincsen mind a tizenhárom root szerverre feltelepítve.

Maga a rendszer egy korábbi, hasonló támadás nyomán született meg. Amint arról mi is beszámoltunk, 2002-ben szintén a DNS-t próbálták működésképtelenné tenni – szerencsére akkor sem okozott komolyabb kieséseket a próbálkozás. Az akkor tapasztaltakra alapozva született meg aztán az Anycast rendszer, melynek első komolyabb próbáját nemrég kellett kiállnia.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés