Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rácsok mögött a blogger

Dotkom

Rácsok mögött a blogger

Online bírálta a rendszert, ezért 4 év börtönt kapott.

Abdel Karim Szulejmán mindössze 22 éves korában került letartóztatásra – az egyiptomi fiatalemberre azért orroltak meg a helyi hatóságok, mert véleményt nyilvánított az iszlám vallásról, és az ország miniszterelnökéről, Hoszni Mubarakról. A november óta előzetes letartóztatásban ülő férfi az első blogger Egyiptomban, akit nézeteinek online közvetítéséért elítélni készül a rendszer. Az amúgy joghallgatóként tanult Szulejmán bűnének azt a nyolc cikket tartják, melyet még 2004 során írt.

A jogvédő csoportok és a hasonló szituációban járó többi blogger aggódva figyelik az eseményeket. Attól tartanak, hogy egy Szulejmán számára kedvezőtlen ítélet precedenst teremthet a gazdag ókori kulturális örökséggel bíró országban, minek következtében az internetes szólásszabadság sérülhet az arab világ egyik legnagyobb lélekszámú államában. A fiatalember védelmében ezért felszólalt már az Amnesty International, és a Reporters Without Borders (Riporterek Határok Nélkül) szervezet is, mely egyenesen az ENSZ-hez fordult azzal a kéréssel, hogy ha elítélik Szulejmánt, akkor a 2009-ben az eredeti tervek szerint Egyiptomban megrendezendő Internet Kormányzati Fórumot máshol tartsák.

Nem újkeletű a jelenség az országban: habár a volt joghallgató az első, akinek bírósági szakaszig jutott az ügye, a helyi hatóságok rendszeresen letartóztatják a rendszert bírálókat, és nem ritkán hetekig vagy hónapokig is fogva tartják őket, mielőtt szabadon bocsátanák a webes naplót írókat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés