Connect with us

technokrata

A Ford 30 milliárd dollárt ruházott be akkumulátorra

ford+

Garázs

A Ford 30 milliárd dollárt ruházott be akkumulátorra

Kép: Business | Insider

A Ford 30 milliárd dollárt ruházott be akkumulátorra

2030-ra a globális járműállomány 40 százaléka teljesen elektromos meghajtású lesz?

A Ford 2025-ig 30 milliárd dollárra növeli az elektromos járművek fejlesztésébe történő befektetését, szemben a korábbi 22 milliárd dolláros, 2023-ig tervezett összeggel.

A Ford+ névre keresztelt EV- és akkumulátor-fejlesztési stratégiájába történő friss pénzbevonást be is jelentették.

A cég közölte, arra számít, hogy 2030-ra a globális járműállomány 40 százaléka teljesen elektromos meghajtású lesz. A tendencia erejét jelzi, hogy a Ford az első negyedévben 6 614 Mustang Mach-E-t adott el csak az Egyesült Államokban, és amióta a múlt héten bemutatta az F-150 Lightningot, a vállalat szerint már 70 ezer ügyfélfoglalás gyűlt össze.

A Ford+ terv megmutatja, hogy az autógyártóknak milyen új utat kell járniuk, ha lépést akarnak tartani az EV-k uralta fejlődéssel. Történelmileg Kína, Japán és Korea birtokolta a világ akkumulátorgyártásának nagy részét, de ahogy a nagy OEM-ek elkezdenek elektromos autókat építeni, a kereslet messze meghaladja a kínálatot, ami arra kényszeríti az autógyártókat, hogy saját erőforrásaikat fektessék be a fejlesztésbe. A General Motors az LG-vel közösen épít akkumulátorgyárat Ohióban, a BMW pedig a Fordhoz csatlakozva befektetett a Solid Power szilárdtest-akkumulátorokat gyártó startup cégbe.

“Ez a befektetés kiemeli azt a meggyőződésünket, hogy a gyártható szilárdtest-akkumulátorok ebben az évtizedben elérhető közelségbe kerülnek. A Solid Power szulfidalapú szilárd elektrolit és szilíciumalapú anódkémia lenyűgöző teljesítményjavulást nyújt az akkumulátorok számára, beleértve a nagyobb hatótávolságot, az alacsonyabb költségeket, a jármű belső terének növelését, valamint a jobb értéket és nagyobb biztonságot az ügyfeleink számára”

– mondta Hau Thai-Tang, a Ford termékplatformért és működésért felelős vezetője.

A szilárdtest-akkumulátorok gyártási folyamata nem különbözik túlságosan a meglévő lítiumion-akkumulátoroktól, így a Ford Thai-Tang szerint a gyártósorok és a tőkebefektetések mintegy 70 százalékát újra tudja majd hasznosítani.

A Ford Ion Park létesítményében, a Ford által Michiganben épített akkumulátorkutató és -fejlesztő központban az autógyártó egy 150 fős szakértői csapatot hozott össze, hogy kutatást végezzen és kidolgozza a lítiumion-kémia következő lépcsőfokát, amely megalapozza a Ford új, nagy energiasűrű akkumulátor-technológiája, az Ion Boost+ bevezetésig tartó útját.

“Végső célunk egy olyan holisztikus ökoszisztéma létrehozása, beleértve a szolgáltatásokat is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az elektromos járművekkel idővel nagyobb nyereséget érjünk el, mint ma a belső égésű járművekkel”

– mondta Thai-Tang.

Az Ion Boost+ egyedülálló cellatasak formátuma nemcsak a Ford nagyobb járműveinek meghajtására ideális, hanem a vállalat szerint az évtized közepére 40 százalékkal csökkentheti az akkumulátorok költségeit is. A haszongépjárművek számára a Ford egy lítiumion-foszfát vegyületből készült akkumulátorcellán dolgozik, amelyet Ion Boost Pro-nak nevez, és amely a vállalat szerint olcsóbb és jobb a kisebb hatótávolságot igénylő üzemciklusokhoz.

Forrás: Computerworld

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

apple

SmartWatch

Az új Apple Watch gyakorlatilag olyan, mint a régi

2022. augusztus 12. péntek
polikarbonát

Smart home

Amit a polikarbonát lemez használatáról tudni kell

2022. augusztus 12. péntek
TE Connectivity
casio

SmartWatch

A motorsportok szerelmeseinek szánták ezeket az órákat

2022. augusztus 4. csütörtök
mobilfox

Kütyük

Teljesen megújult a Mobilfox

2022. augusztus 2. kedd

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu