Connect with us

Hirdetés

technokrata

Futár vagy Internet?

Dotkom

Futár vagy Internet?

Nem tart az IPTV-től a DVDrent.

Az Interneten keresztüli tévészolgáltatás (IPTV) tesztüzeme zajlik a T-Online-nál és a TVNet-nél. Ez az egyenes adás mellett többek között filmkölcsönzést (video on demand) is lehetővé tesz majd az előfizetők számára. Egy kattintás a távirányítóval, és már nézhető is a kiválasztott film. A DVDrent, amely az Interneten közzétett filmtárából rendelt dvd-ket futárral viszi házhoz előfizetőinek, egyelőre nem tart visszaeséstől, az előfizetők számának emelkedése jelenleg töretlen.

A hagyományos videókölcsönzők már jó ideje dvd-kínálatukkal is igyekeznek versenyben maradni. A DVDrent két évvel ezelőtti színre lépése azzal teremtett új helyzetet, hogy az Interneten böngészhető filmtárából kiválasztott dvd-ket futárral viszi házhoz előfizetőinek, megspórolva ezzel azt is, hogy ki kelljen mozdulni a lakásból. Sőt, nem filmenként kell kölcsönzési díjat fizetni, hanem havi előfizetésért korlátlan mennyiségben rendelhető futár. A Fotexnet Kft. által életre hívott, idén szeptember elején már 25 ezer tagot számláló szolgáltató először Budapesten, majd később további városokban is jelentős pozíciókat szerzett. Fekete Erzsébet, a társaság kereskedelmi vezetője szerint még néhány évig biztosan nem kell foglalkozniuk az IPTV kihívásával, hiszen az csak azokat a felhasználókat éri el, akik szélessávú internetkapcsolattal rendelkeznek, és ez Magyarországon még nem mindenhol elérhető, illetve nem mindenki számára megfizethető.

Szuszkó László, a TVNet IPTV hálózati infrastruktúráját szállító Allied Telesis hazai képviseletének vezetője szerint is az első év még az új technológia „kóstolgatásának” időszaka lesz. A külföldi tapasztalatok azt mutatják azonban, a felhasználók várják az új lehetőséget, s amint a többi szolgáltató infrastruktúrája is felzárkózik, gyors térhódítás következik. Talán éppen ahhoz hasonló, mint ahogy most a DVDrent szárnyal.

A filmkölcsönzés jövőbeni alakulását a kényelmi szempontok mellett az ár is befolyásolja. Kérdés, hogy a DVDrent versenyképes tud-e majd maradni az IPTV-vel szemben. Emellett az IPTV megjelenése talán nem is ellenfél, hanem éppenséggel újabb lehetőség lesz a DVDrent számára, hiszen mint virtuális filmtár, már jelentős bázissal rendelkezik.

Összességében elmondható, hogy az elkövetkező egy-két év valóban az átmeneté lesz, ahol jól megfér egymás mellett a futárral kivitt DVD és az IPTV szolgáltatás. Ugyanakkor a szélessáv havidíjai folyamatosan csökkennek, míg a penetráció rohamosan nő. E kettő szükségszerűen hozza majd magával a hálózatos, on demand jellegű műsorszolgáltatás fokozatos eluralkodását. Úgy tűnik, ebben a versenyben az lesz a befutó, aki időben lép.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés