Connect with us

Hirdetés

technokrata

Technológiai megújulás: energiahatékonyság

Dotkom

Technológiai megújulás: energiahatékonyság

Azáltal, hogy a piac megkülönbözteti az energiatakarékos számítógépeket, felgyorsul az energiatakarékos technológiák piaci elterjedése.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency – EPA) közzétette az Energy Star számítógépes szabványokat. A frissen nyilvánosságra hozott.4.0 Tier számítógépes szabvány, mely a jelenlegi, 2000 júliusa óta élő 3.0, Tier 2 szabványt váltja fel, 2007. július 20-án lép érvénybe. Az új verzió megalkotóinak szándéka az, hogy a piac megkülönböztesse az energiatakarékos számítógépeket, és felgyorsítsa az energiatakarékos technológiák piaci elterjedését.

Az egyre növekvő energiafüggőség problémája az Európai Uniót is foglalkoztatja. A célkitűzések szerint a közösségnek 2020-ra 20 százalékos energiamegtakarítást kellene elérnie. A számok nyelvén ez annyit tenne, hogy évi 100 milliárd euróval kellene csökkenteni az EU energiaszámláját. Ezt hivatott orvosolni az Unió energiahatékonysági programja, amely nem csak a belső piaci, hanem a külföldi termékekre is vonatkozik. Több termék esetében így irányelvek előírják az energiateljesítmény minimális követelményeit, például számítógép, irodai világítás és légkondi esetében is. Külön figyelmet kap a készenléti (standby) üzemmód. Az autókra és a mobiltelefonokra vonatkozó uniós sztenderdeket már több ország elfogadta szerte a világon.

A gyártók közül az Intel Corporation már bejelentette, hogy támogatja a frissen közétett Energy Star számítógépes szabványokat. Ennek tükrében a vállalat olyan mikroprocesszorok, és egyéb kiegészítők gyártását tervezi, melyek majd lehetővé teszik a személyi számítógép és laptop kereskedők számára, hogy Energy Star-minősített rendszereket kínáljanak az új szabványok 2007-es év közepére tervezett életbe lépésekor.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés