Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bankkártya helyett chipkártya

Dotkom

Bankkártya helyett chipkártya

Az MNB legfrissebb jelentése szerint a MasterCard Europe kártyatársaság megerősítette szerepét a magyar bankkártya-piacon.

A fizetési kártyaüzletágat vizsgáló tanulmány kimutatja, hogy a 2005. június 30-át megelőző egy évben, a MasterCard márkájú kártyák száma növekedett a legnagyobb mértékben Magyarországon, az előző év azonos időszakához képest. 513.000 újonnan kibocsátott MasterCard bankkártya talált gazdára hazánkban, amely 12,82 % növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az MNB jelentése szerint Magyarországon a MasterCard Europe bankkártyáit fogadják el a legtöbb üzletben (19.600 elfogadóhely).

„Alapvetően pozitív változások következtek be a bankkártya üzletágban” – vallja Zdenek Houser, MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős megbízott ügyvezetője. „A jelentős, 10%-os bővülésen túl a legfontosabb változás, hogy a kártyás vásárlási tranzakciók aránya javult az ATM használathoz képest. A jelentés mutatja, hogy a POS terminálok használata egyre népszerűbb: míg tavaly minden 100 tranzakcióból csupán 41 volt POS vásárlás, idén ez a szám már 43 kártyás fizetést mutat.”

Fontos adat, hogy a chip-migrációs folyamat keretében az idei év közepére a betéti kártyák 11%-ára, míg a hitelkártyák 4%-ára került fel a chip. A chip-migráció az ATM berendezések terén még nem indult el, de az év közepén már 5.522 kereskedői, és 191 banki elfogadóhelyen üzemelő POS terminál tudta olvasni a chipet.


Chipkártya – A chipkártya a különböző kártyafajták legkorszerűbb és legintelligensebb formája. A kártya egy aktív mikrokontrollert és jelentős mennyiségű memóriát tartalmaz, valamint hatékony kriptográfiai és hitelesítési algoritmusok bevezetésére nyújt lehetőséget. A chipkártya tehát sokkal nagyobb lehetőségeket ad a felhasználók és a szolgáltatást nyújtók számára arra vonatkozóan is, hogy az elsődleges feladatok mellett mindkét fél biztonsági igényeit kielégítse.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés