Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vírusveszély – már konzolon is!

Dotkom

Vírusveszély – már konzolon is!

Egy új trójai programra bukkantak az IT-biztonsággal foglalkozó szakértők, ami a Sony Playstation konzoljának Portable változatát fenyegeti.

A Symantec által „Trojan.PSPBrick” névvel illetett digitális kártevő felfogható egyfajta „bosszúnak” is. A trójai program ugyanis azokat az embereket fenyegeti, akik az eredeti játékgépet módosíttatták, azaz beleavatkoztak a tenyérgép hardverébe. Az asztali konzoloknál már megszokott (ám a gyártók által nem igazán kedvelt) jelenség, a modchipek használata ugyanazon ok miatt ütötte fel a fejét a PSP-nél is: az eredeti (ámde sokaknak drága) játékszoftverek helyett csak úgy lehet másolt programokat futtatni, ha kiiktatják a kis eszköz saját védelmét.

A trójai program rendszer-visszaállító alkalmazásként tünteti fel magát. A témában jártasak számára bizonyára ismert, hogy a Sony kiadott egy frissítést, aminek következtében jóval nehezebbé vált a játékgép védelmének kiiktatása – nos, a PSPBrick arról próbálja meg meggyőzni a felhasználót, hogy képes ezt a frissítést eltávolítani a tenyérnyi eszközből. A hiszékeny emberek azonban csúnyán pórul járhatnak, mivel a kártevő alkalmazás minden kulcsállományt letöröl a készülékről, így téve teljesen működésképtelenné.

Honnan származik a program neve? A Symantec egy bevett, és szakmai körökben közismert fogalom miatt adta a PSPBrick nevet a kártevőnek. Amint azt Eric Chien, a Symantec Security Response részlegének szoftvermérnöke elmondta, azt a folyamatot, amikor egy készülék teljesen használhatatlanná válik, és a felhasználó kvázi elveszti a rajta tárolt adatokat, információkat, „bricking” névvel illetik. Azaz a készülék „téglává” válik, eredeti funkcióit a továbbiakban semmilyen mértékben nem képes ellátni.

A márciusban kiadott konzol rajongói közül jelenleg csak igen kevés számú felhasználót érint az eset: többségük ugyanis nem „buherálta” meg a kis eszközt. Aki viszont áldozatul esik a PSPBricknek, az gyakorlatilag kidobja az ablakon a tenyérgép 300 dolláros költségét: a Sony ugyanis nem vállal garanciát ilyen esetekben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés