Connect with us

Hirdetés

technokrata

Graphi-sztori: egy magyar mini-multi története

Dotkom

Graphi-sztori: egy magyar mini-multi története

A csapból is az folyik – nem minden alap nélkül –, hogy a valódi tehetséget lefojtja ez az ország.

Megírta cége, és természetesen saját történetét Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója. A HVG Kiadó gondozásában megjelent kötet azon túl, hogy a „sufnis” kezdetektől a nemzetközi birodalommá válásig elmeséli egy hazai cég sikertörténetét, többoldalú tükröt is tart az olvasó elé. A rendszerváltás, a magyar üzleti élet, a mentalitás és a gazdaság tükrét is egyben.

A csapból is az folyik – nem minden alap nélkül –, hogy a valódi tehetséget lefojtja ez az ország. Akár tudományos, akár üzleti sikerre tör valaki, a hazai takaró túl rövid ahhoz, hogy igazán messzire nyújtózkodjunk. Ezt számos, hiteles példával lehetne alátámasztani, elég, ha csak Nobel-díjasaink pályafutására vagy a külföldön milliomossá, milliárdossá lett magyarokra gondolunk.

Mondhatnák, hogy van kivétel, ami persze ebben a megközelítésben a szabályt erősíti. A Graphisoft hamisítatlan hazai sikertörténete sok tekintetben máig egyedülálló kivétel.

Van azonban másik megközelítés is. Létezik szemlélet, amiben a kockázat nem fölösleges teher, ahol az álmokat nem nyeli el a jó autó – nagy ház – arany hitelkártya alkotta sajátos Bermuda-háromszög. Amiben a szereplők szótárából hiányoznak a „hogy jövök én ahhoz” típusú mondatok, és hisznek abban, hogy amit tudnak, amit teremtenek, valódi érték, és aminek ára, piaca is van. Létezik szemlélet, ahol a farvizeken evezni nem erény, és nem az a legügyesebb, aki a legtöbbet húzza ki valamilyen állami vagy céges zsebből.

Nem mindenki gondolja úgy, hogy egy multi beszállítójának lenni a legtöbb, amiről egy magyar vállalkozás álmodhat.

Bojár Gábornak és cégének, a Graphisoftnak, ha van titka, talán éppen ez. Hiányzott belőle, belőlük az a szervilis, „jobb ma egy veréb” mentalitás, amely a hazai vállalkozásoknak oly gyakran béklyója. Tempóztak előre, tudták, hogy tudnak úszni, és nem fordultak vissza, amikor elhagyták a védett öblöket. Át is evickéltek az óceán túlpartjára. Épp ezért, ha bárki, aki olvassa a HVG Kiadó nemrég megjelent kötetét, csak annyit tanul meg a – mellesleg szórakoztató, jó stílusban megírt, szellemes – történetből, hogy csupán rajtunk múlik, hol húzzuk meg saját magunk határait, már messzebb jutott, mint mindazok, akikről az ajánló elején említett rossz példák születtek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés