Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hiányzó láncszem: 20 évvel ezelőtt adta ki az ITU a Maitland jelentést

Dotkom

A hiányzó láncszem: 20 évvel ezelőtt adta ki az ITU a Maitland jelentést

Az ITU 140 éve, megalakulása óta segíti munkájával a világ kommunikációját és dolgozik azon, hogy a kormányok és az ipari szektor munkáját összehangolva elősegítse a globális távközlési hálózatok és szolgáltatások kialakulását.

Május 17-e a távközlés világnapja, amelyről az 1865 májusában alakult Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) kezdeményezésére világszerte megemlékeznek. A távközlés világnapjához kapcsolódik május 18., az Internet világnapja.

Yoshio Utsumi, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkára ez évi ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a 2005. évi Távközlési Világnap egyben két fontos évfordulóhoz is köthető. Az ITU 140 éve, megalakulása óta segíti munkájával a világ kommunikációját és dolgozik azon, hogy a kormányok és az ipari szektor munkáját összehangolva elősegítse a globális távközlési hálózatok és szolgáltatások kialakulását. Ugyanakkor, az ITU 20 évvel ezelőtt adta ki a mérföldkőnek számító úgynevezett Maitland jelentést „A hiányzó láncszem” címmel, amely megállapította, hogy a digitális szakadék alapvetően azokat választja el egymástól, akiknek módjuk van az infokommunikáció előnyeivel élni és azokat, akiknek erre nincs lehetőségük. A jelentés megszületése óta az ITU tudatosan törekszik e szakadék felszámolására.

Az ENSZ és az ITU 2003-ban Genfben rendezte meg az első világméretű Információs Társadalom Csúcstalálkozót (WSIS), amelyen nyilatkozatot és cselekvési tervet fogadtak el a fejlett és a fejlődő országok közötti — az elmúlt két évtized során az információs és kommunikációs technológiákban bekövetkezett robbanás nyomán kialakult — digitális szakadék áthidalására. A csúcstalálkozó 2005. novemberében, Tuniszban sorra kerülő második fázisa a Genfben megfogalmazott célok teljesítését vizsgálja, és felhívja a figyelmet arra, hogy a politikai elkötelezettséget mihamarabb cselekedetekké kell átalakítani. Hazánk e területen végzett munkájának komoly szakmai elismerése, hogy a csúcstalálkozót előkészítő bizottság egyik alelnökévé Magyarországot választották.

A világ figyelmét e küldetésre irányítva választotta ki az ITU a 2005. évi Távközlési Világnap témáját: „Igazságos információs társadalmat mindenkinek: Ideje cselekedni!”

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium stratégiái, programjai és tevékenysége a fenti célkitűzésekkel összhangban célozzák az információs társadalom fejlesztését, az abban rejlő lehetőségek kihasználását és ezek révén a digitális szakadék felszámolását határainkon innen és azokon túl. Az Európai Unió tagállamaként azon dolgozunk, hogy az információhoz való hozzáférés bárhol, bárki számára, megfizethető áron elérhetővé váljon, és hogy — a tudomány és a modern technológiák segítségével — áthidaljuk a még meglévő gazdasági és információs szakadékot.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés