Connect with us

Hirdetés

technokrata

Részleges lakcím a Matáv online tudakozójában

Dotkom

Részleges lakcím a Matáv online tudakozójában

A Matáv Rt.-nél az Adatvédelmi Biztos megkeresése alapján hivatalból indított piacfelügyeleti eljárásban a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala megállapította, hogy a szolgáltató által az online tudakozóban megjelenő előfizetői adatok módosítására benyújtott javaslat a jogszabályi előírásoknak megfelel.

Az Adatvédelmi Biztos az NHH elnökéhez címzett megkeresésében kifogásolta a Matáv Rt. által működtetett online tudakozóban megjelenő adatok tartalmát. Nem értett egyet azzal a gyakorlattal, hogy a tudakozó a telefonkönyvvel ellentétben nem teszi lehetővé az előfizetők lakcímének részleges (házszám nélküli) közlését csak teljes megjelenést vagy kimaradást lehet kérni. A probléma kivizsgálására az NHH Hivatala Budapesti Igazgatósága piacfelügyeleti eljárást indított. Ennek során a Hatóság helyszíni ellenőrzést tartott a szolgáltatónál, illetve egyeztető tárgyalást folytatott a szolgáltató képviselőivel.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 146. §-a, és 160. §-a eltérően határozza meg a tudakozóban közölhető adatokat (az előfizető lakcímének a szolgáltatóval nyilvánosságra hozatal céljából közölt része), illetve az előfizetői névjegyzékben (telefonkönyv) feltüntethető adatokat (az előfizető kérheti, hogy lakcímét csak részben tüntessék fel). Továbbá az is, hogy a szolgáltató által működtetett online tudakozó a telefonkönyvtől eltérően a titkosítást nem kérő előfizetők teljes címét közli, kivéve, ha a marketing célú közléshez nem járultak hozzá. Ilyenkor a házszám nem jelenik meg.

A Hatóság osztotta az Adatvédelmi Biztos azon véleményét, hogy a jelenlegi – szolgáltató által vitatott jelentésű – jogszabályi rendelkezések alapján az online tudakozóban is lehetővé kell tenni az előfizető kérésre lakcímének részleges megjelentetését.

A szolgáltató tudomásul vette a Hatóság álláspontját és az eljárás lezárása előtt benyújtotta módosítási javaslatát, melynek értelmében a részleges cím feltüntetését az online tudakozóban lehetővé teszi, így azon előfizetők esetében akik a telefonkönyvben ezt kérték, az online tudakozó sem fogja tartalmazni a házszámot. A módosítás bevezetésével egyidejűleg a szolgáltató honlapján tájékoztatást is ad a változásról.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés