Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nyomon követhető zenecserélők

Dotkom

Nyomon követhető zenecserélők

Egy brit bíróság elrendelte, hogy – az amerikai gyakorlattal ellentétes módon – a szigetországban élő, zenéket illegálisan cserélők adatait kérésre az Internet-szolgáltatók köteles kiadni.

Egy hete írtunk arról, hogy – Franciaország mellett – Nagy-Britanniában is beindultak a perek az illegális zeneletöltőkkel szemben. Egy eljárássorozat keretein belül összesen 459 pert kezdeményeztek a jogvédők európai internetezők ellen, köztük 28 brit állampolgár is érintett az ügyben. Az USA-beli gyakorlat az, hogy ilyenkor az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) úgynevezett John Doe ügyfelekkel, azaz meg nem nevezett célszemélyek ellen indítványoz eljárást, mivel egy korábbi bírósági döntés értelmében az Internet-szolgáltatók nem adhatják ki ügyfeleik személyes adatait a jogvédők kérésére.

Nagy-Britanniában azonban más a helyzet: a Brit Fonográf Szövetség (BPI) hasonló kérelmet nyújtott be, mint korábban az RIAA, ám a helyi törvénykezés ezúttal a jogvédők oldalára állt. A döntés értelmében az ügyben érintett Internet-szolgáltatók 14 napot kaptak arra, hogy részletes információkat adjanak a szóban forgó személyekről: neveket, címeket kell kiszolgáltatniuk előfizetőikről.

Ha a BPI birtokába kerülnek a szükséges adatok, akkor – a szervezet tájékoztatása szerint – először felveszik velük a kapcsolatot, peren kívüli egyezséget kínálva. Ezzel gyakorlatilag lemásolják az RIAA tavaly őszi metodikáját, amikor is az amerikai kiadók érdekeit képviselő szövetség szintén a bíróság elkerülését és a megegyezés lehetőségét kínálta fel a gyanúsítottakkal szemben. Az USA-ban meglepően sokan hajlottak a vádalku megkötésére, mely több ezer dollár kártérítés kifizetését és az illegálisan beszerzett állományok letörlését írta elő a delikvenseknek.

A múlt héten jelentette be a BPI, hogy a Jetgroove.com website üzemeltetőivel szemben is pert kezdeményez, mivel úgy tettek szabadon elérhetővé 50 ezer dalt az Interneten, hogy megkerülték a jogdíjak megfizetését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés