Connect with us

Hirdetés

technokrata

Apple: 150 millió megvásárolt dal

Dotkom

Apple: 150 millió megvásárolt dal

Egyre jobban belendül az online zeneértékesítés.

Amint arról korábban beszámoltunk, április végéig – azaz egy év alatt – az Apple iTunes zeneboltja hozzávetőleg 70 millió digitális dalt értékesített. Ez némileg alulmúlta a kezdeti eufórikus idők előrejelzéseit, de a szoftverfejlesztő vállalatnál még így is elégedettek lehetnek, hiszen az internetes zenepiac domináns szereplőjévé váltak. Július közepén aztán gazdára lelt a százmilliomodik digitális zeneszám is; az eseményt Steve Jobs cége bőkezűen meghonorálta: az Amerikából származó nyertes jutalma egy 17 colos Powerbook számítógép, egy 40 GB-os iPod hordozható digitális zenelejátszó és 10 ezer dal ingyenes letöltésének lehetősége lett.

Nos, a múlt héten – ugyan kisebb csinnadrattával, de – újabb mérföldkő eléréséről számolt be az Apple: ˝túladtak˝ a 150 milliomodik digitális zeneszámon is. Az iTunes zeneáruházban megvásárolt speciális sorszámú dal Lauryn Hill ˝Ex-Factor˝ című zenéje volt, melyet Beth Santisteven vásárolt meg, Kolorádóból. A hölgynek most semmilyen extra ajándék nem járt, de nincs kizárva, hogy a 200 milliós határ átlépését ismét promóciós célokra fogja felhasználni a vállalat (azaz értékes nyereményeket osztogat majd).

Szédületes iramot diktál egyébként az Apple zeneboltja: hetente átlagosan már 4 millió dalt töltenek le (és vásárolnak meg) az illegális dalcserétől elrettentett (főként amerikai) felhasználók. Ez az ütem éves szinten több mint 200 millió zene értékesítését jelenti – azaz 198 millió dollár bevételt. Ebből sokat ugyan nem lát Steve Jobs cége (hiszen a kiadókkal kötött megállapodás szerint a bevétel java a jogtulajdonosok zsebében landol, azonkívül a fenntartási költségeket és a reklámkampányokat is finanszírozni kell valamiből), de nem is ezen ˝kaszál˝ a vállalat. Az iPod eladásai dinamikusan nőnek, aminek egyik katalizátora az iTunes zenebolt. Habár nemrég maga Steve Ballmer közölte véleményét, miszerint a kis hordozható zenelejátszó javarészt illegálisan beszerzett MP3-akkal van tele, az tény, hogy az iPoddal az Apple letarolta a piacot.

˝A 150 millió letöltés újabb mérföldkövet jelez az online zeneüzletben. Még több zenerajongó érdeklődésére számítunk a közeljövőben, hiszen hamarosan elérhetővé tesszük pán-EU szinten is zeneboltunkat.˝ – nyilatkozta Eddy Cue, az Apple egyik vezetője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés