Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újgenerációs kereső a Google-tól

Dotkom

Újgenerációs kereső a Google-tól

Az internetes keresés élenjáró cége ismét egy újdonsággal lepte meg az internetezőket.

Ha keresni akarunk az Interneten, és nem tudjuk pontosan annak a weboldalnak a címét, ahol a számunkra fontos információ megtalálható, a webes keresőkhöz fordulunk. De mi van akkor, ha már egyszer rábukkantunk a kívánt adatokra, és azokra most újfent szükség lenne? Nos, ekkor nyújthat nagy segítséget a Google új fejlesztése – a vállalat a múlt héten jelentette be az első asztali alkalmazást, mely helyileg keres internetes adatok után.

A nem túl fantáziadúsan elnevezett Google Desktop Search voltaképp egy olyan vékonykliens alkalmazás, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy saját e-mailjeik, Microsoft Office dokumentumaik, AOL csevegőlogok és már korábban megnézett weboldalak között kutassanak. Mintha a számítógép memóriájáról készült fotókat nézegetnénk; ha már láttad korábban, meg is találhatod újra a rendszereden, mondta Marissa Mayer, a Google fogyasztói webtermékekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

Igaz, hogy az internetezők között dominánsnak mondható Windows operációs rendszer rendelkezik saját file-keresővel, ám annak korlátjaira már Redmond is felfigyelt. Mivel következő generációs OS-e (melyben változás várható e téren) várhatóan csak 2006 folyamán jelenik meg, s a szoftverfejlesztő gigász nem tett különösebb lépéseket ezen a téren például a Windows XP-ben, ezért a lehetőség nyitva állt a Google előtt – amivel a vállalat élt is.

Az alig 400 KB-os állomány még kisebb méretű lett, mint a szintén csekély méretéről ismert Google Toolbar. Memóriaigénye nem túl nagy, mindössze 8 MB-nyit foglal le futásakor; igaz, a 128 MB-nál kisebb operatív tárral bíró PC-kre nem hajlandó feltelepülni (ez azonban ma már nem komoly korlát). Telepítése után átnézi a merevlemezt, majd indexeli a Word állományokban található szövegeket, az Outlookban levő e-maileket, az Excel állományokat, AOL chatlogokat és a korábban már az Internet Explorerrel meglátogatott weboldalakat. Mindez körülbelül 5-6 óráig tart, tehát nem éppen rövid folyamat, ám ennek révén a technológia az újabb adatok megjelenésekor valós idejű feldolgozással kecsegtet, amihez ekkor már nem kell különösebben hosszú idő.

Egy keresés után az Internet Explorerbe integrálódott keresőmotor révén előhozott találatok sorrendbe rendezhetők: akár dátum, akár típus szerint. Szűrőkkel is ellátták a szoftvert, így jelentősen szűkíteni lehet a nagyméretű adatbázisból ˝előcsalt˝ keresési eredményeket. Használatával könnyedén összehasonlíthatóvá válik egy weboldal egy-egy állapota is: mivel a Google Desktop Search minden korábbi változatot elment, ezért a frissiben megtekintett és mondjuk az egy nappal ezelőtti tartalom között hatékony összehasonlítást kínál. Természetesen a szoftvert annak érdekében teszi elérhetővé a Google, hogy további reklámbevételekre tehessen szert a jövőben.

Egy fontos témakör: a felhasználó magánszférájának védelme. A Google alkalmazása nem osztja meg az indexelés eredményét a vállalattal, csupán naponta küld egy rövid üzenetet a szervernek arról, hogy hogyan működik az alkalmazás (például összeomlott-e a korábbi jelentés óta), illetve hogy miként használják azt az internetezők.

Még tavaly októberben kezdték el egyébként a fejlesztést: tizenkét mérnököt és Steve Lawrence-t állították rá a projektre (Lawrence korábban az NEC Kutató Intézetnél dolgozott felelős beosztásban). Már februárban beindult a bétateszt, igaz, ebben csak az alkotók és családtagjaik vettek részt. A nyilvános tesztelés a múlt héten vette kezdetét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés