Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letöltés az Internetről: megengedett vagy büntetendő a magáncél?

Dotkom

Letöltés az Internetről: megengedett vagy büntetendő a magáncél?

A filmek Internetről való letöltése súlyos jogkövetkezményeket vonhat maga után.

Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) közhasznú alapítványként működő szervezet, legfontosabb célja, hogy védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD-k, videó CD-ék, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen.

Hazánkban nagyon sokan nincsenek tisztában a szerzői jogok védelmével. Nem tudják, hogy filmek internetes letöltése vagy DVD-k másolása jogsértő, büntethető, a Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel sújtható.

Az ASVA jogi képviselője válaszolt a címben feltett kérdésre, mely a szervezet 2004. szeptember elsejei közleményéhez kapcsolódik:

– Az Interneten megjelent sajtóközleményben szerettük volna felhívni a figyelmet az Internetről történő letöltés veszélyeire. Az Internetről zeneművek, filmalkotások és egyéb, a szerzői jog által védett alkotások magáncélra történő letöltése esetén elvben megengedett a magáncélú másolás, de a Szerzői jogi törvényben (1999. évi LXXVI. tv, a továbbiakban Szjt.) meghatározott esetekben büntethető. Az Szjt. 33. § (2) bekezdése tartalmazza a szabad felhasználás korlátait, amelynek értelmében amennyiben a magáncélú másolás nem felel meg a törvény által támasztott követelményeknek, akkor engedély- és díjköteles tevékenységnek minősül a mű felhasználása.

– A törvény több feltételt támaszt: a felhasználás csak annyiban minősül szabad felhasználásnak, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.

– A szabad felhasználás korlátját jelenti továbbá a törvény 35. § (3) bekezdése, mely szerint nem minősül szabad felhasználásnak- függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e-, ha a műről más személlyel készíttetnek másolatot számítógépen, illetve elektronikus adathordozóra.

– Az Szjt 35. § (1) bekezdése szerint a magáncélú másolás további korlátja, hogy természetes személy magáncélra a műről másolatot csak akkor készíthet, ha az jövedelemfokozás vagy jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja. A törvény idézett rendelkezéseinek megsértése, tehát bármely feltétel nem teljesülése esetén a műről történő másolat készítése, akár letöltéssel, akár másképp, engedélyköteles és díjfizetési kötelezettséget von maga után. Amennyiben a felhasználó ennek nem tesz eleget, úgy szerzői jogsértést követ el, ami a Büntető törvénykönyv 329/A §-nak megfelelően bűncselekménynek minősül, tehát ezekben az esetekben a magáncélú letöltés is büntethető.

– A közelmúlt bírói gyakorlatából ennek alátámasztására a következő eseteket emelnénk ki:

  • A Salgótarjáni városi bíróság jogerős végzésében egy fiatalkorú által szerzői jogok megsértésének vétsége elkövetését állapította meg az Internetről letöltött és CD lemezre másolt filmek vonatkozásában. A büntetés: 2 év próbaidőre próbára bocsátás.
  • Az Egri Városi Ügyészség jogerős határozatában a szerzői jogok megsértése vétségének megállapítására alkalmas cselekménynek tekintette filmeknek és zenei file-oknak az Internetről való letöltését és CD lemezre másolását. A büntetés pártfogó felügyelet alá helyezés és a vádemelés elhalasztása volt.

– Megállapítható tehát, hogy a filmek Internetről való letöltése súlyos jogkövetkezményeket vonhat maga után.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés