Connect with us

Hirdetés

technokrata

A magyar államiság összes törvénye a világhálón

Dotkom

A magyar államiság összes törvénye a világhálón

Jogalkotás Szent Istvántól napjainkig.

A KJK-KERSZÖV Kft., a tízéves CompLex CD Jogtár kiadója a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott rendezvényen jelentette be, hogy ingyenesen és mindenki számára hozzáférhetővé tette honlapján az összes eddigi magyar törvényt. Az egyedi grafikákkal illusztrált tudásbázis alapján bárki áttekintheti természetesen a mai jogszabályokat is, de érdekesebb, hogy a történelmi események tényleges törvényi hátterét kutathatjuk, nevezetes korszakok szerint, uralkodókra bontva – tájékoztatta a közönséget dr. Jablonszky László főszerkesztő.

A magyar államiság ezer esztendejét a törvények fémjelzik – hangoztatta a közjogi méltóságok ajánlásaival elindított gyűjteményről dr. Bárándy Péter igazságügy-miniszter. Kiemelte, a magyar törvényhozás történelmünk legviszontagságosabb időszakaiban is működött, a törvények pedig tanúskodnak arról, mi foglalkoztatta a törvényhozókat. “Bizony, sokszor nem az, ami a történések tükrében utólag a legfontosabb lett volna, de a világ rendje, úgy látszik, már csak ilyen… Úgy gondolom, kulturált jogász nem tud meglenni patinás jogi könyvek nélkül, jogalkalmazással foglalkozó korszerű intézmény pedig kulturált jogászok nélkül. Ez utóbbiak a patinás jogi könyvek korszerűsített, számítógépes változatát bizonnyal szívesen látják 21. századi munkahelyükön.”

„A weboldal ékes bizonyítéka annak, hogy az Internet természetes módon járul hozzá a demokrácia és a szabadság kiteljesedéséhez, egy új korszakhoz, melynek neve eDemokrácia.” – írja ajánlásában Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

Bár a törvények összegyűjtésére és egységes kiadására először Mátyás király adott ki parancsot 1486-ban, a sikeres kodifikáció kezdete mégis Werbőczy István nádor, Telegdy Miklós érsek, Mosóczi Zakariás püspök, Zsámboky János tudós nevéhez fűződik. Jellemzően a magános törvényrendszerezők tevékenysége a későbbiekben is sikeresebb volt, mint a mindenkori uralkodó megbízottjaié. A folyamat egyik csúcspontjaként 1896-ban, a millennium évében Márkus Dezső szerkesztésében jelent meg a sokkötetes Corpus Juris Hungarici gyűjtemény.

A KJK-KERSZÖV Jogi- és Üzleti Kiadó Kft. száz év múlva, ugyancsak a millennium alkalmából, újabb kutatási eredményekkel kiegészítve, a kor követelményeinek megfelelően, immár CD-lemezen jelentette meg az ezeréves törvénytárat. Ennek a tudásbázisnak a nagy részét tette most a 2003-ban tizedik születésnapját ünneplő CompLex CD Jogtár bárki számára szabadon hozzáférhetővé a kiadó honlapján. A közel tízezer törvény – a Szent István által alkotottaktól a most elfogadott adócsomagig – magáncélú, tudományos, kutatási, oktatási és ismeretterjesztő célokra szabadon felhasználható. Ez hathatós segítséget nyújt diákoknak, tanároknak és az érdeklődő közönségnek a múlt megismeréséhez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés