Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mégsem perelik a Shiftet használó diákot

Dotkom

Mégsem perelik a Shiftet használó diákot

A másolásvédelmi technológiák fejlesztésében érdekelt SunnComm Technologies bejelentette, hogy mégsem perelik be azt a diákot, aki rájött: a Shift gomb lenyomásával egyszerűen kiiktatható a cég szoftveres védelme.

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, John Halderman, a Princeton Egyetem egyik diákja rájött a BMG újabban alkalmazott másolásvédelmének kiküszöbölhetőségére. Halderman egy védett CD-t számítógépébe behelyezve rájött, hogy egyszerűen a Shift gomb nyomva tartásával kikerülhető a másolásvédelem. S ha már felfedezte ennek lehetőségét, gyorsan közzé is tette az Interneten.

Mind a BMG, mind a SunnComm Technologies nem sokkal az eset után elismerte, hogy a módszerrel valóban kiküszöbölhető a másolásvédelem. Meglepő módon azt is közölték, hogy még mielőtt kiadták volna a CD-t, tudomásukban volt a Shift gombos technika alkalmazásának lehetősége, ám úgy gondolták, hogy a védelem a legtöbb átlagos zenemásoló ellen hatásos. Ennek ellenére a hét második felében a SunnComm bejelentette, hogy be fogja perelni Haldermant; egyrészt azért, mert a tanuló lépése sérti a vállalat jó hírnevét, másrészt pedig azért, mert Halderman tette (főként a lehetőség kiaknázásának publikálása) szerzői jogokat védő törvényekbe is ütközik.

˝Nagyon felháborító.˝ – reagált Fred von Lohmann, az emberi szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation egyik jogi képviselője a peres eljárásra – ˝Nehezebb ennél az esetnél jobb példát elképzelni arra, hogy a DMCA-t mennyire félre lehet és lehetett értelmezni a megszületését követő öt év alatt.˝

Aggodalomra semmi ok

Halderman kijelentette, hogy nem különösebben aggódik a jogi fenyegetések miatt. Úgy vélekedett: ha a Shift gomb lenyomása törvénybe ütközik, akkor a törvényt meg kell változtatni.

Úgy tűnik, a fiatalnak igaza lett, a SunnComm ugyanis úgy döntött, hogy eláll a peres eljárás megindításától. Valószínűleg rájöttek a másolásvédelmi technológiákat fejlesztő cégnél, hogy az eset bíróság elé vitelével keveset nyernének, ám annál többet veszítenének – főleg a korábban olyan nagy hangon emlegetett jó hírnév csorbulna.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés