Connect with us
Hirdetés

technokrata

Ha fizetne a Telnet, újra használhatná a BIX-et – erre azonban aligha van esély

Dotkom

Ha fizetne a Telnet, újra használhatná a BIX-et – erre azonban aligha van esély

Tüdős Andrást, az Internet Szolgáltatók Tanácsa elnökségi tagját, a BIX bizottság elnökét a Telnet Rt. fizetésképtelenségéről kérdeztük.

A Telnet Rt. nem fizette ki a múlt évi BIX szolgáltatási díjakat, így az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) felmondta a szerződést április 4-én. A Terminal az esetről kérdezte a BIX bizottság elnökét, Tüdős Andrást.

Terminal – Hogy történhet meg az egyik legnagyobb hazai internetes társasággal az, hogy egyszerűen lekapcsolják a BIX-ről?

Tüdős András – Ez azért nem volt ilyen egyszerű: háromszori eredménytelen felszólítás történt ez ügyben, így április 3-án a szerződésbontás mellett döntöttünk.

Terminal – Mi volt a következő lépés?

Tüdős András – Mivel a Telnet többszöri megkeresés ellenére sem reagált, ám a felszólításokat átvették, egyértelmű volt a szerződésbontás. Azért most derült ki mindez, mert megvártuk vele az ISZT közgyűlését is. A bizottság végül arra az eredményre jutott, hogy a Telnet Rt. BIX-csatlakozását azonnal letiltja.

Terminal – A CovySoft Networks három napos haladékot kért az ISZT-től, átvállalva a Telnet költségeit erre az időszakra. Ez miért nem volt lehetséges?

Tüdős András – A CovySoftnak a másodlagos DNS-szervere volt a Telnetnél, amely nem nélkülözhetetlen feltétele a működésnek. A kérést nem tartottuk elfogadhatónak, a problémát ugyanis ez nem oldja meg.

Terminal – Lehet-e megoldás?

Tüdős András – Ha a hazai Internet-szolgáltatók közötti adatforgalmat bonyolító Budapest Internet Exchange (BIX) szolgáltatási díjait megfizeti a Telnet Rt., újra szerződést kötünk, de ennek feltétele, hogy legalább a tavalyi évi elmaradásukat azonnal pótolják.

Terminal – A kérdés az, hogy erre mekkora az esély? Lehet, hogy a Telnet valóban csődbe megy?

Tüdős András – Pesszimista vagyok. Már egy ideje a levegőben van, hogy a Telnet csődbe fog menni, a kérdés, hogy meddig sikerül álcázniuk.

Terminal – Ha a fizetés elmarad, az ügy jogi útra terelődik?

Tüdős András – A követelésünk behajtása érdekében bírósághoz fordulunk. Ám nem az összeg miatt, mindinkább az elvről van itt szó, ugyanis havi 110.000 forint (a gigabites csatlakozás esetében, amelyet a Telnet is igénybe vett – a szerk.) a legkisebb összeg egy Internet-szolgáltató költségei között.

Mocsai Norbert, a CovySoft operatív igazgatója kérdésünkre elmondta: „Átmeneti problémák keletkeztek a domain jegyzések körül. Azonban ezek megoldódtak egy másik Internet-szolgáltató által. A szerverünkkel kapcsolatban rengeteg ajánlatot kaptunk.”

Nemes Dániel, a Telnet Magyarország egykori elnök-vezérigazgatója arra a kérdésünkre, hogy milyen esélyeket lát az egykor általa alapított cég életben maradásának, csupán annyit tudott elmondani, hogy távozásakor a cégnél sok minden megváltozott, így nem tud érdemben nyilatkozni.

Információink szerint Interware-es Internet-elérés működik jelenleg a Stop!Network Sitecsoportnál. Az ominózus este óta ugyanis az Interware Rt. biztosít kapcsolódást a BIX-hez a Net Solution Kft. részére, aki a Stop!Network Sitecsoportot üzemelteti, miután az ISZT lekapcsolta a Telnet vonalait.

Nem a Net Solution az első cég, akinek az Interware gyors ügymenettel szolgáltatást biztosít, hogy segítse áthidalni a cég átmeneti, nehéz helyzetét. 2002. szeptemberében a Vivendi által üzemeltetett www.bigbrother.hu és bigbrother.vnet.hu címeken elérhető oldalaknak is biztosított támogatást az Interware, amikor az Üzemeltető nehéz helyzetbe került.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés