Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legális szoftverhasználat magyar gazdaságra gyakorolt pozitív hatásai

Dotkom

A legális szoftverhasználat magyar gazdaságra gyakorolt pozitív hatásai

A szoftverillegalitási arány 10 százalékos csökkenése (a jelenlegi 48%-ról az Európai Uniós átlagot jelentő 38%-ra változna 2006-ig) 630 milliárd dolláros növekedést jelenthetne a magyar gazdaságnak és 83 milliárd adóbevételhez juttathatná az államháztartást – derül ki az IDC nemzetközi kutatócég által készített tanulmányból, amelyet a BSA (Business Software Alliance) megbízásából készített.

Magyarországon 1996 óta 21 százalékkal csökkent az illegális szoftverek aránya, ennek hatására Kelet Európa legjelentősebb és világszínvonalú informatikai ágazata évente 1,6 milliárd dollár árbevételű iparággá nőtte ki magát. Ez elsősorban a szoftver és informatikai szolgáltatások területén tevékenykedő, újszerű megoldásokat létrehozó vállalatoknak köszönhető, akik ezzel új munkahelyeket és gazdasági lehetőségeket is teremtenek. Az iparág vállalatai a magyar gazdaság fejlődéséhez is hozzájárulnak, az informatikai szektor sikerességét azonban az illegális szoftverek aránya jelentős mértékben befolyásolja.

A BSA megbízásából az IDC nemzetközi kutatócég által készített tanulmány szerint, ha a magyarországi illegalitási arány 10 százalékkal, a jelenlegi 48 százalékról 2006-ig 38 százalékra csökkenne, akkor a magyar informatikai szektor 2006-ra 2,6 milliárd dollár árbevételű iparággá válhatna.

Az illegálisan használt szoftverek arányának 2006-ig történő 10 százalékos csökkenéséből jelentős nemzetgazdasági előnyök származnának; további 630 millió dollárral bővülne a gazdaság, több mint kétezer új állás jöhetne létre a high-tech szektorban, az iparág magyarországi képviselőinek árbevétele több mint 425 milliárd dollárral nőhetne, mindezek az államháztartás számára 83 millió dollár adóbevételt jelentenének. Az alacsony illegalitási arány hatására jelentkező új gazdasági lehetőségek az öt legfontosabb regionális előnyök egyikét nyújtanák Magyarországnak.

1995 és 2001 között a belföldi szoftverek és informatikai szolgáltatások eladása éves átlagban 27 százalékkal nőtt, ez átlagban 729 milliárd forint árbevételt jelentett a magyar nemzetgazdaság számára, ezen időszakban további 11.000 informatikai állás jött létre. Az előrejelzések szerint továbbra is a szoftveripar fogja betölteni a vezető szerepet a magyar informatikai ágazatban, és az illegális szoftverek arányának csökkenése tovább fokozza a növekedést.

Az alacsony szoftverillegalitási arány a tanulmány szerint számos gazdasági mutató javulását eredményezi, új lehetőséget és előnyöket teremt az informatikai ágazat és az egész gazdaság számára, ezért létfontosságú, hogy a magyar gazdaság szereplői felismerjék a legális szoftverek használatának fontosságát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés