Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarország: évi egymilliárd az elhanyagolt infokommunikációra

Dotkom

Magyarország: évi egymilliárd az elhanyagolt infokommunikációra

Magyarországnak évente egymilliárd dollárt kellene infokommunikációs fejlesztésre költenie. Az ágazat ugyanis elhanyagolt állapotban van…

Évente egymilliárd dollárt kellene Magyarországnak infokommunikációs fejlesztésre költenie ahhoz, hogy informatikai szempontból a jelenlegihez képest ne távolodjon el még jobban az európai uniós szinttől – mondta Simonyi Ernő, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának csütörtöki ülésén a Magyar Távirati Irodának.

Az ágazat ugyanis elhanyagolt állapotban van, hiszen az elmúlt években a magyarországi informatikai infrastruktúra fejlesztésére a szükséges összegnek csak mintegy egyötöde jutott. „A fejlesztésre jutó források bővítését a közelgő európai uniós csatlakozás is indokolttá teszi, hiszen az integráció után a megelőző évek ráfordításai alapján igényelhet majd Magyarország közösségi támogatásokat informatikai beruházásokra” – közölte a kormány informatikai tanácsadó testületeként működő NHIT elnöke.

Az ülésen az is kiderült, hogy több mértékadó nemzetközi minősítés szerint is rendkívül kedvezőtlen Magyarország helyzete informatikai szempontból. Egy több informatikai jellemző figyelembevételével készített összesítés szerint 2001-ben Magyarország az OECD-országok listáján a 29., az ENSZ országokén a 48. helyen állt, s azóta csak romlottak a mutatók.

Ráadásul Simonyi Ernő borúlátóan ítélte meg a magyar informatikai és távközlési piac kilátásait is, szerinte az infokommunikációs ágazat nem húzóerő a nemzetgazdaságon belül, hanem annak csak egy “csökevényes hajtása”.

A parlament informatikai bizottsága az év végéig tárgyal a média-, a hírközlési-, a költségvetési törvényről, és a Tetra készenléti kommunikációs rendszerről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés