Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még újabb magyar átverés az Interneten

Dotkom

Még újabb magyar átverés az Interneten

Az utóbbi időben elszaporodtak a magyar nyelven, e-mailben terjedő álrémhírek.

Egy újabb hoax került górcső alá. A Guts to Say Jesus nevet az e-mail tartalmáért kapta, amely a figyelmeztetések szerint már csak azért is törlendő, mert a benne lakozó vírus törli a merevlemez teljes tartalmát. Állítólag az IBM tette közzé az információt, s a fenyegetés nagyobb, mint amit a Melissa jelentett.

A levélben megpróbálják elhitetni azt is, hogy nem létezik olyan vírusirtó, amelyik ezt ki tudja irtani (itt mond először igazat a levél, az ilyen bugyuta üzenetek ellen ugyanis tényleg nincsen felvértezve egyetlen víruskereső alkalmazás sem).

A felhasználó meggyőzésének utolsó mozzanata, hogy a Norton Utilities-t teszik felelőssé a károkozásért. Viszont a levél végén kibújik a szög a zsákból: a leírás szerint a vírust úgy tervezték, hogy mind Internet Explorer, mind Netscape alatt működhessen (ha tényleg e-mailben érkezik, akkor Outlookon keresztül aktivizálódna, s a Norton Utilities unformat parancsának aztán végképp nincsen semmi köze például a Netscape-hez). Egy gyakorlottabb felhasználónak itt már mindenképp illik gyanakodni, hogy megint csak át akarják verni.

Természetesen mi más lenne a cél, mint a pánikkeltés. Az eredeti levéllel ugyan senki sem találkozik, ám a rá való figyelmeztetés gyorsan elterjed a felhasználók között, ezzel is lassítva a hálózatot.

Ha megkapjuk, ne küldjük tovább a levelet. Ha az eredetit kapnánk meg, akkor sem kell pánikba esni, hiszen nem tartalmaz vírust. Ha valaki mégis egy fertőzött levelet küldene ilyen tartalommal, az akkor sem fogja levasalni a rendszert a számítógépről, tehát pánikra semmi ok.

Küldözgetés helyett pedig használjunk antivírus programot, melynek folyamatosan frissítve van az adatbázisa, így nem érhet nagy meglepetés senkit sem.

Az információért köszönet Oregonnak!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés