Connect with us

Hirdetés

technokrata

Továbbra sem tökéletes a Sony másolásvédelme

Dotkom

Továbbra sem tökéletes a Sony másolásvédelme

A Sony CD-k tökéletesnek látszódó másolásvédelmi technológiája egyszerű eljárással újfent érvénytelenné tehető…

A Sony CD-k tökéletesnek látszódó másolásvédelmi technológiája érvényteleníthető egy kisebb ragasztószalaggal, vagy vastag filccel – állítja a New Scientist. Ám a Sony arra figyelmeztetett, hogy ez az eljárás árthat a lemeznek és a meghajtónak is.

A másolásvédett lemezek arra hivatottak, hogy megállítsák azokat a számítógép-felhasználókat, akik a trackeket digitális file-okká illetve MP3 állományokká alakítják, amelyek így könnyen szétszórhatóak az Interneten. A Sony Key2audio eljárása pontosan egy olyan másolásvédelmi technológiát jelent, amely megakadályozza a lemezek PC-kben, valamint Mac CD-ROM meghajtókban történő lejátszását. Az ilyen lemezeken figyelmeztető felirat is látható, amely a számítógépekben történő lejátszást tiltja.

A legtöbb védelmi-rendszer, beleértve a Key2audio-t is, olyan adatokat közöl a lemezen, amely a CD-ROM meghajtót megzavarja. Néhány régebbi másolásvédett lemez szélén jól látható volt az a rés, amely a másolásvédelmi adatokat és a zeneszámokat választotta el egymástól. Ha ezt a rést filctollal átfestjük, vagy ragasztószalagot teszünk rá, a legtöbb esetben a CD normálisan viselkedik a számítógépekben is, megakadályozva, hogy a védelmi adatok beolvasásra kerüljenek.

A Sony DADC legfrissebb másolásvédett CD-i azonban már immúnisak erre a megoldásra, ugyanis a vállalat néhány hónappal ezelőtt módosította a Key2audio technológiát azzal, hogy eltüntette a látható rést. Azonban, a New Scientist vezette ellenőrzés azt mutatta, hogy a meghiúsító módszer ugyanúgy működik az újonnan kiadott lemezeken is.

Természetesen a Sony azt állítja, hogy aki megkísérli kikerülni a másolásvédelmet a fent említett módszerek révén, végérvényesen tönkreteheti CD-it.

A vállalat szóvivője, Sandra Wieflingseder elmondta, hogy a filctoll alkalmazása nem csak a másolásvédelmi adatokat teheti olvashatatlanná, hanem más egyéb fontos információkat is, amelyek megsemmisülése után a CD végképp lejátszhatatlanná válik. A ragasztószalagos eljárás pedig komolyan veszélyezteti a meghajtókat. Wieflingseder leszögezte: olcsóbb egy CD-t megvásárolni és megfelelően használni, mint rendszeresen meghajtót venni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés