Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft .NET – Sharpei vírus

Dotkom

Microsoft .NET – Sharpei vírus

Már korábban is volt egy vírus, mely a Microsoft .NET szolgáltatás hírnevét tiporta, most itt a Sharpei névre hallgató féreg is.

A Sharpei vírus egy példánya a pénteki napon megérkezett az antivírus cégek postaládájába is.

A féreg egy része a Microsoft legújabb programozási nyelvében, a C#-ben íródott, feladata pedig nem más, mint az, hogy a .NET rendszer gépeit megfertőzze. Egy igen neves – antivírus programok fejlesztésével foglalkozó – cég, a Network Associates egyébként az alacsony veszélyességi osztályba sorolta a programot.

A Donut vírus – mely szintén a .NET rendszert használó számítógépeket fertőzi – az idei év januárjában jelent meg, s szintén ilyen minősítést kapott. A Donut vírus tulajdonképpen a .NET rendszer alkotóelemeinek szélsőséges használata, ezért a Microsoft el is utasította a program ”féreg” besorolását.

A Sharpei elméletileg nem rombol, tevékenységi köre nem lépi túl minimálisat: terjed. A féreg a szokásos módot alkalmazza terjedéséhez: e-mailben érkezik, s a felhasználók jóhiszeműségének köszönhetően – igen sok esetben – le is fut.

A levél a következőképpen néz ki:

– cím:

”Important: Windows update”

– törzs:

”Hey, at work we are applying this update because it makes Windows over 50% faster and more secure. I thought I should forward it as you may like it.”.

Amennyiben a csatolmány megnyílik, úgy a vírus az Outlook címjegyzékében található címekre egy-egy példányban szétküldi magát. A következő lépés a működés során az, hogy törli az elküldött levelek közül azokat, amelyeket ő indított útnak, így takaríva el maga után az árulkodó nyomokat. Ezt követően a program inaktív lesz, várakozik a következő aktiválásra.

A Sharpei egyébként azokon a gépeken, amelyek a .NET szolgáltatás használatára fel vannak készítve megfertőz további négy file-t is, így azokat indítva a vírus megismétli a levélküldözgetési procedúrát…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés