Connect with us

technokrata

Partnert keres az Alcatel

Dotkom

Partnert keres az Alcatel

A francia, telekommunikációs termékeket gyártó cég mobiltelefon részlegének egy más céggel való egyesítéséhez keres partnert.

Az Alcatel mobiltelefon divíziójának igazgatója, Jacques Combet egy nemrég adott interjúban elmondta, a vállalat – leginkább ázsiai – partnerrel szeretné egyesíteni mobiltelefonok gyártásával foglalkozó részlegét.

Ilyen egybeolvadásra kerített sort a japán Sony és a svéd Ericsson is. E két cég mobiltelefonos részlegeit tavaly egyesítették, így jöhetett létre a londoni székhelyű, Sony Ericsson nevű vegyesvállalat, amely a két cég egyesített erejével igyekszik az élre törni. A háttérben mindeközben más gyártók is hasonló szövetségekről folytatnak tárgyalásokat, ám ezekből még egy sem valósult meg.

Az Alcatel a tavalyi évben költségcsökkentési szempontok által vezérelve gyártás-kihelyezési (outsourcing) megállapodást kötött a szingapúri székhelyű Flextronics céggel, ezért Combet elmondása szerint ráérnek megtalálni a megfelelő üzleti partnert. A vállalat egyébként körülbelül 8-10 százalékát birtokolja jelenleg a GSM mobiltelefonok piacának. A mobiltelefonok eladásából származó bevételek az Alcatel bevételeinek kevesebb, mint 10 százalékát teszik ki. A mobiltelefonokkal foglalkozó üzletág jelenleg veszteségesen üzemel, de 2000-hez képest számottevő javulást tudott elérni, sőt az év közepére a tervek szerint képes lesz profitot is termelni. A gyártó a tavalyi év során 10,2 millió darab telefont értékesített, ami alig több mint fele a megelőző év eladásainak. 2002-ben várhatóan 10 és 20 millió közötti mennyiségben ad el majd mobiltelefonokat az Alcatel.

2001. az egész mobil iparág történelmének legrosszabb éve volt, tavaly fordult elő először, hogy az eladásokban csökkenés mutatkozott.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin