Connect with us

technokrata

Arcfelismerő szoftverrel támogatják Ukrajnát

arfelismerő

Digitalizáció

Arcfelismerő szoftverrel támogatják Ukrajnát

Arcfelismerő szoftverrel támogatják Ukrajnát

Lapértesülések szerint a Clearview AI technológiáját a hétvégétől használja az orosz invázió alatt álló ország. Az arcfelismerő szoftver többek között a halottak azonosításában segíthet.

Ingyenesen hozzáférést kap a a Clearview AI nagy teljesítményű arcfelismerő alkalmazásához az ukrán kormányzat – közölte a Reuters a cég vezérigazgatójára hivatkozva. Az amerikai vállalat ausztrál-vietnámi származású alapító-vezetője, Hoan Ton-That állítólag rögtön a katonai műveletek megindítása után megkereste Kijevet a lehetséges segítségnyújtással kapcsolatban.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az ukrán védelmi minisztérium múlt szombaton el is kezdte használni a technológiát, amellyel az orosz támadók leleplezését, a félretájékoztatás elleni küzdelmet és a halottak azonosítását igyekeznek támogatni. Az arcfelismerő szoftver például az ellenőrzőpontokon áthaladó személyek felismeréséval csökkentheti a diverzáns beszivárgási kísérletek hatékonyságát.

A Clearview alapítója elmondta, hogy startupjának több mint 2 milliárd, az orosz VKontakte közösségi hálózatból származó kép áll rendelkezésére, ami nagyjából a platform teljes adatállományának ötödét jelenti. Erre a hatalmas adatkészletre támaszkodva a hatóságok gyorsabban és könnyebben lehetnek képesek beazonosítani embereket, még akkor is, ha a harci cselekmények miatt az arc is sérülést szenvedett. Ton-That szerint a technológia felhasználható lehet a családjuktól elszakított menekültek újraegyesítésére, orosz ügynökök azonosítására és a dezinformációs kampányhoz köthető hamis közösségi médiaposztok leleplezésére.

A Clearview közölte, hogy nem ajánlotta fel a technológiát Oroszországnak, amely “különleges katonai műveletnek” nevezi ukrajnai akcióit.

Az ukrán hatóságok ugyanakkor a Reuters megkeresésére egyelőre nem kommentálták a hírügynökség értesüléseit. Korábban az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium szóvivője azt mondta, hogy fontolóra veszik az olyan amerikai székhelyű mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek ajánlatát, mint a Clearview.

Jól hangzik, de…

Bár a szándékot Moszkván kívül alapvetően mindenki pozitívnak tartja, ugyanakkor a témával kapcsolatban újra megjelentek a már korábban is hallható kritikus hangok. Az alig néhány éve alapított startup 2020 elején került az USA-ban reflektorfénybe, miután kiderült, hogy a megkérdőjelezhető módon összegyűjtött adatbázisát és algoritmusát több amerikai rendőri szerv is használta. Sőt később az is, hogy a nyomozó hatóságok és a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal mellett a Clearview ügyfele több mint kétszáz magáncég, köztük a Walmart, Wells Fargo bank és a Bank of America.

A probléma azonban az, hogy az arcfelismerők finoman szólva sem működnek száz százalékig megbízhatóan, és ez alól nem kivétel a Clearviw megoldása sem. És ahogy a rendőrségi alkalmazásból is származtak jogszerűtlen letartóztatások, úgy a rendszer háborús használatánál is jó esély van arra, hogy a téves azonosítás ártatlanok meghurcolásához, esetleg halálához vezet.

Forrás: Bitport

További Digitalizáció

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

SmartPhone

Komoly gépelési hiba a Sony-nál

2022. június 10. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu