Connect with us

Hirdetés

technokrata

4 kockázat, ami a Te alkalmazásaidat is fenyegetheti

Adatvédelem

4 kockázat, ami a Te alkalmazásaidat is fenyegetheti

4 kockázat, ami a Te alkalmazásaidat is fenyegetheti

Az alkalmazások 79 százaléka tartalmaz veszélyes sebezhetőséget, ezért a sérülékenységek vizsgálata és javítása különös gondot igényel, hiszen a legapróbb hiba is komoly kibertámadások előtt tárhatja ki a kapukat.

Többféle kockázat is fenyegeti a vállalatokat ezen a téren, a Micro Focus szakértői szerint azonban a megfelelő teszteszközökkel egyszerűen és gyorsan észlelhetők és javíthatók a sebezhetőségek.

A Micro Focus elemzése szerint az alkalmazások közel négyötöde tartalmaz legalább egy kritikus vagy súlyos sebezhetőséget. Az ilyen sérülékenységek komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen a kiberbűnözők kihasználhatják a biztonsági réseket, és ezeken keresztül megtámadhatják a hibás szoftvereket használó szervezetek rendszereit. Fontos tehát, hogy a vállalatok mindent megtegyenek azért, hogy kiküszöböljék ezeket a problémákat, és minimalizálják a kockázatokat. A Micro Focus szakértői összegyűjtötték a leggyakoribb kockázatokat és nehézségeket, amelyek felmerülhetnek az alkalmazások biztonsága kapcsán.

Végtelen védtelenség

Gyakran előfordul, hogy hosszabb időbe telik, mire elkészül a hibajavítás a már felfedezett sérülékenységek orvoslására. Így az adott szoftvert használó szervezetek védtelenek maradnak még abban az esetben is, ha kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy naprakészen tartsák rendszereiket, és a már kiadott frissítéseket a lehető legrövidebb időn belül telepítsék.

A későn ébredők pluszköltségei

Minél tovább várnak egy probléma orvoslásával, annál több nehézséggel és költséggel jár a megoldása. Ez az élet számos területén jellemző, és nincs ez másképp az alkalmazások biztonsága terén sem: minél később jutnak el a sérülékenységek javításához a szoftverfejlesztési ciklusban, annál többe kerül a folyamat.

Értelemszerűen akkor a legegyszerűbb és legolcsóbb a biztonsági hibák korrigálása, ha arra még a követelmények és az architektúra kialakításánál kerül sor. Körülbelül ötször ekkora összeget igényel, ha a kódolás során javítják azokat, és tízszer nagyobbat, ha a komponensek tesztelésekor gondoskodnak a sérülékenységekről. A szám pedig akár a harmincszorosára is nőhet, ha a kiadásig várnak a sebezhetőségek kezelésével.

Ismétlődő hibák

Több fejlesztőcsapatnál előfordul, hogy ugyanazokat a hibákat követik el újra és újra. Tipikusan ilyen például az input validation hiba, amelynek során a szoftver nem ellenőrzi megfelelően a bevitt adatokat, ez pedig lehetőséget biztosít a támadók számára a rosszindulatú kódok bejuttatására.

A Micro Focus adatai alapján az ilyen jellegű sérülékenységek száma nem csökken. Az Application Security Research kutatás során 2015-ben a vizsgált alkalmazások 52 százalékában észleltek ilyen sebezhetőséget. 2016-ban ez a szám 44 százalék volt, majd 2017-ben újra visszaugrott 50 százalékra.

Előbb a fejlesztés, aztán a biztonság

Ha a biztonsági tesztelés nem része a DevOps folyamatoknak, akkor a hibák csak később derülnek ki, így azok javításáról is csupán később tudnak gondoskodni a szakemberek. A Micro Focus felmérése azt mutatta ki, hogy ezen a területen szerencsére javulás érzékelhető. Egyre több vállalatnál végeznek ugyanis automatizált biztonsági ellenőrzéseket a fejlesztés során, így időben kiadhatják a kódokat anélkül, hogy a sebesség a minőség rovására menne. 2016-ban a statikus alkalmazásbiztonsági tesztelés során feltárt hibáknak közel 30 százalékát javították 30 napon belül, míg ez a szám 2017-re már 87 százalékra nőtt.

A Micro Focus szakértői azt javasolják a vállalatok számára, hogy vértezzék fel fejlesztőiket a megfelelő eszközökkel, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen megtalálhatják és javíthatják a hibákat. A Fortify termékcsaláddal például a szoftverfejlesztési ciklus minden egyes lépésénél, automatizáltan tesztelhető az alkalmazások biztonsága. A helyben működtethető és felhőalapú változatban is elérhető megoldások révén proaktívan feltérképezhetők és orvosolhatók a sérülékenységek a fejlesztés és üzemeltetés során egyaránt.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés