Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatkozott a Windows 8!

Laptop

Bemutatkozott a Windows 8!

A Microsoft tegnap este bemutatta legújabb operációs rendszerét, mely szinte minden platformon (PC, tablet, laptop) működni fog, így egységesítve azokat.

A redmondi cég saját konferenciáján mutatta be Steven Sinofsky az új operációs rendszert és mutatta be részletesen annak újdonságait. Első nagy újítás, hogy Win8-at érintkőképernyősre szabták, azaz minden funkciója képes így működni, persze az egér+billentyűzet kombó is meg fog maradni. Az új oprendszer felülről kompatibilis lesz mindennel, ami a jelenlegi Win7-en is fut, azaz nem kell aggódni amiatt, hogy a szoftverünk nem fog azonnal működni Win8-on.

Rendkívül kicsi az igénye
Annak, akinek régi a gépe vagy csak egyszerűen gyenge a konfigurációja, nem kell lemondania a Win8-ról. A konferencián egy olyan Lenovo S10-es gépen futott simán a rendszer, amiben első generációs Intel Atom-processzor és 1 GB memória található, így bátran kijelenthetjük, hogy a gép- és memóriaigénye sokkal kevesebb, mint a jelenlegi operációs rendszereké. Mivel a Win8-ra a készítők reményei szerint rá fognak harapni a tabletgyártó cégek, ezért rengeteg szenzor használatának lehetőségét is beleírták a programkódba, így képes lesz kezelni például a gyorsulásmérőt, a giroszkópot vagy az NFC leolvasót is. Ezen kívül támogatja a multi-monitorokat, azaz egyként fogja kezelni a két vagy több képernyőnket, kijelzőnket és a tálca sem fog véget érni az elsődleges monitor sarkánál. Az viszont még nem tisztázott, hányféle verzióval is kell számolnunk (Home, Professional, Ultimate, stb.)

Bye-bye Start-menü
El fog tűnni a Windows 95 óta megszokott Start menü is, helyette jön a Metro nevű felület, mely a Widows-os okostelefonok csempe-szerű kezelőfelületére emlékeztet a legjobban. Funkcionalitásban is hasonló lesz: innen olvashatjuk a legfrissebb Facebook postokat, a levelezéseinket, fényképeinket, zenéinket, közvetlenül elérhetjük a Windows LIve ID szolgáltatásait  . Természetesen az Internet Explorer is teljesen át lett szabva, egyik legfontosabb feature-e a multi-touch támogatása.

Akár a piacon
A Windows Store az okostelefonokról itt is megveti a lábát, ugyanúgy tölthetünk le applikációkat gépünkre, mint ahogy eddig megszokhattuk a tableteken és a telefonokon. Ha kész a Win8 telepítése, a Store-on keresztül mindent be fogunk tudni szerezni, ami a gép megfelelő működéséhez kell (ezt eddig az Update oldotta meg kisebb-nagyobb sikerrel), és még annál is többet: játékokat, widgeteket, alkalmazásokat, stb. Ráadásul a vállalat ígéretet tett arra, hogy az innen letöltött össze alkalmazás és program garantáltan vírusmentes lesz.

A task manager is átalakul
Azok a programok, melyek bár futnak a háttérben, de jó ideje nem nyúltunk hozzájuk, alvó módba kerülnek, így nem fogyasszák feleslegesen a gép erőforrásait egészen addig, amíg nem kezdjük újra használni azokat.

Megújult a védelem is
Steven Sinofsky egy szándékosan megfertőződött flashdrive-ot dugott egy Win8-at futtató táblagépbe. Nem őrült meg, csak így szerette volna bemutatni azt, hogy az új operációs rendszer nem fogja megengedni annak megnyitását. És ez be is jött neki, a rendszer megtagadta a külső egység elindítását, ugyanis beépített vírusírtó is jár ahhoz. A bejelentkezés pedig lehet fotóalapú is.

Siker lehet
Bár a Win7 óriási siker mindenhol, mégis olyan érzése van az embernek, mintha a Microsoft mellett elment volna az idő. Ugyanis nincsen jó tablet szoftverük, nincsen jó telefonszoftverük. Igazán rossz irányba mentek a WP7—el és az embereknek már rég nem arra volt szükségük, amit a minimalista Microsoft dizájn adni tudott nekik a hordozható platformokon. A Win8 óriási siker lehet, a közönség és a piac kiváncsian várja, és ha minden a most bemutatottak alapján történik, akkor az Android és az iOS egy méltó ellenfelet fog kapni a piac minden szegmensében



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés