Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan lehet pénzt csinálni a nyílt forráskódból?

Laptop

Hogyan lehet pénzt csinálni a nyílt forráskódból?

A nyílt forráskód nem sufnituning, a közösségi szoftverfejlesztés pedig működő üzleti modell is lehet.

A sztereotip képet, mely szerint a kockásinges geek hazamegy és szabadidejében, hobbiból kólával és némi pizzával felszerelkezve otthon továbbfejleszti a nyílt forráskódú alkalmazásokat, a Liferay magyar irodájának vezetői sem akarták eloszlatni. De hogy ebből a passzióból hogyan lehet pénzt csinálni, és mi a közösségben rejlő erő lényege, arra az ő történetük és a Liferay léte jó példa. Gábriel Ákos és Berentey Zsolt, a magyar leányvállalat két ügyvezetője ugyanis a Liferay-t használó és továbbfejlesztő 35 ezres közösség tagjai voltak, ma pedig az anyacég magyar irodájának életét igazgatják, miközben a Water & Stone 2010-es évi Nyílt Forráskódú CMS piaci részesedésről szóló elemzése szerint jelen pillanatban a Liferay a legnépszerűbb Java alapú tartalomfejlesztő rendszer.

Olyan cégek használják külföldön, mint a Francia Védelmi Minisztérium, az ENSZ, a Benetton csoport, az Allianz, de még a NASA, vagy az Amerikai Egyesült Államok Légiereje sem félt attól, hogy a nyílt forráskód szellemiségével megfertőződjön a Liferay által. Magyarországon többek között a Mavir, a Fundamenta, vagy a Raiffeisen Bank szánta el magát arra, hogy kihasználja a Liferay közösségben rejlő erőt. Ha kérdésük van, azok a bizonyos kockásinges geekek egy éjszaka alatt megoldják a problémát.

Van kit beperelni
A nyílt forráskódú szoftvereket sokszor éri az a vád, hogy bonyolult, bizonytalan, nem profi, nem kalkulálható, nem garantált megoldásokat nyújtanak. Ehhez képest érdekes konstrukció az, amit a Liferay alapítói kitaláltak. A Liferay portál szoftver, mely alapeleme lehet cégek internetes megjelenésének, alapvetően nyílt forráskódú, ehhez pedig járul egy licenc alapú terméktámogatási szolgáltatás, a Liferay vállalati kiadása. Itt érhető tetten a pénz, és ez nyújtja a vállalatok számára a garanciát és a biztonságot. Ez a szolgáltatás foglalja magába ugyanis a termék vállalati környezetben is tesztelt, véglegesített verzióját, valamint annak hosszú távú támogatását is.

A Liferay Portal Enterprise (EE) kiadása azon cégeknek nyújt alternatívát, amelyek számára akadályokkal járna egy támogatás nélküli nyílt forráskódú rendszer átvétele. A Liferay fizetős termékéhez hosszú távú támogatás, kiegészítő szolgáltatások, és kapcsolódó ajánlatok is járnak. Ezen plusz szolgáltatásokat kivéve, a Liferay portal EE lényegében nem különbözik az ingyenesen elérhető rendszertől. Egy 35 ezer főt számláló internetes közösség nem jogi személy, nem perelhető, de a Liferay EE változata, és a mögötte álló cég jó példa arra, hogyan lesz egy nyílt forráskódon alapuló rendszer kézzelfogható, egyszerű, megbízható, kiszámítható és hosszú távon támogatott..

Ahol nem elvárás a profit
A Liferay az egyetlen valóban független vállalat a portálmegoldások piacán, mely nem rendelkezik mások által meghatározott célokkal. „Konkrétan: nem elvárás a profit. Ez a szabadság lehetővé teszi számunkra azt, hogy tisztán technológiai döntéseket hozzunk, amelyek a termék jobbítását, tehát az ügyfél érdekeit szolgálják.” – mondta Gábriel Ákos, a Liferay Hungary ügyvezetője – „A Liferay a felhasználónál már meglévő alkalmazásszerveren, adatbázison és operációs rendszeren fut, így kiküszöbölhető, hogy még többet kelljen költeni infrastruktúrára. A konkurenciákhoz képest, mint amilyenek a Microsoft, az IBM, az SAP vagy az Oracle termékei, a Liferay rendszer kialakítása csak a töredékébe kerül.”

A Liferay magyar irodája 2010-ben alakult és az első évet azzal töltötték, hogy megfelelő munkavállalói hátteret alakítsanak ki. Miután egyes elemzők szerint a Liferay portálpiacon való részesedése néhány éven belül a 25%-ot is eléri majd, egyre több alkalmazottra lesz szükség nemcsak az anyacégnél, de a magyar irodában is. Egy éve öt fővel indultak, jelenleg 15-en vannak, a tervek szerint pedig idén is megháromszorozódik a létszám. Gábriel Ákos és Berentey Zsolt, a Liferay magyar vezetői szerint azonban jó munkaerőt találni nagy kihívás: „Angolul jól beszélő, okos, és csapatban dolgozni tudó fejlesztőket keresünk. Szomorú tény, hogy a legutóbbi BME állásbörzéről több mint tíz jelöltet meghallgattunk, végül mindössze egy fő nyert felvételt hozzánk. Az oktatásra éppen ezért szeretnénk a jövőben még nagyobb figyelmet szentelni.”

Aki szeretne behatóbban megismerkedni a Liferay termékével és csapatával, 2011. május 26-án Budapesten egy nemzetközi regionális konferencia keretében szerezhet mélyebb ismereteket. Liferay alapítók, vezetők és ügyfelek tartanak előadást a Liferay 6 új funkcióiról, valamint a technológiával kapcsolatos legújabb fejlesztésekről és sikertörténetekről az open-source világában.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés