Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan védekezik az EU az illegális zeneletöltés ellen?

Dotkom

Hogyan védekezik az EU az illegális zeneletöltés ellen?

Az EU-ban a 2001-es szerzői jogi irányelv hatálybalépése óta tilos a zeneletöltés, mely jogszabályt 2004-ben a polgári jogi szankciók harmonizálása követett. Az Európai Bizottság pedig már a büntetőjogi szankciók harmonizálásán dolgozik. Bár az Európában letöltött zeneszámok túlnyomó többsége még mindig illegális oldalakról származik, a legnagyobb kalózoldalakat – Napster, Kazaa és Pirate Bay – sikerült leállítani.

A legtöbb illegális zeneletöltés a nemzetközi zenei ipari szövetség (IFPI) felmérése szerint Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban és a tagjelölt Bulgáriában történik, míg a szankciók végrehajtása Nagy-Britanniában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Svédországban a leghatékonyabb.

A jelenlegi szabályozás szerint az európai dalszerzők életük végéig majd utána 70 évig, míg az énekesek életük végéig majd 50 évig tartják meg jogukat egy-egy nótára. Az IFPI nyomására az Európai Bizottság azonban már vizsgálja a jogok – amerikai mintára – 95 évre való kiterjesztését, írja az EUvonal.

Évente a világban 20 milliárd dalt töltenek le illegálisan, míg mindössze 420 milliót törvényesen. A kalózkodás azonban nem csak a zeneletöltéseket érinti, hanem a CD-ket, a szoftvereket és a luxusmárkákat is.

Franciaországban már lekapcsolnak

Néhány hete a francia parlament mindkét háza megszavazta a Hadopi törvényt. A felsőház által elfogadott javaslat egy állami megfigyelő ügynökség létrehozását írja elő, ami a kiadók, a játékgyártók és a filmforgalmazók segítségével azonosítja majd, hogy ki mit tölt le az internetről. A tervek szerint, ha a hatóság valakiről megállapítja, hogy jogvédett tartalmakat oszt meg, akkor egy figyelmeztető emailt, majd egy levelet fog küldeni, ha pedig a címzett a fenyegetések hatására sem hagy fel a tevékenységgel, egy évig szüneteltetni fogja az internet-hozzáférést.

A Nicolas Sarkozy francia elnök támogatását is élvező javaslatot egyszer már elutasította a francia törvényhozás. Ezután újra benyújtották, és tegnap a HADOPI törvény 296:233 arányban átment az alsóházon, ma pedig az ellenzéki szocialista és kommunista képviselők távolmaradása mellett 189:14 arányban, a parlament felsőháza is elfogadta.

Az nagy zenekiadókat tömörítő szervezet az IFPI vezetője John Kennedy üdvözölte az alsóház döntését, és azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a franciáknak sikerült megtalálniuk a szerzői jogsértések felderítésének és büntetésének a megfelelő módját, ami minden bizonnyal a legális zeneletöltési lehetőségeket kínáló internetes boltok forgalmának a fellendülését eredményezi majd.

A britek is hasonlót terveznek

A brit médiaszolgáltatók koalíciója és néhány jogvédő szervezet is azt javasolta a kormánynak, hogy az internetkapcsolat felfüggesztését, mint büntetési lehetőséget vezessék be az illegális letöltések ellen, azonban a művészek máris támadják az ötletet.

A digitális világ kihívásai, és a benne rejlő lehetőségek támogatásának céljai miatt létrehozott Featured Artist Coalition (FAC) ellenzi a brit médiaszolgáltatók és jogvédők ötletét, mely a netkapcsolat felfüggesztésével büntetné az illegális letöltőket. A FAC álláspontja szerint komolyan el kell gondolkozni azon, hogy a lemezipar valóban a művészek érdekeit képviseli-e, amikor ilyen elképzelésekkel áll elő.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés