Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sanghai: vadonatúj AMD processzorok a láthatáron

Laptop

Sanghai: vadonatúj AMD processzorok a láthatáron

Háromszor nagyobb cache méret, csökkentett csíkszélesség, és még néhány további nyalánkság.

Habár a napokban teljes erőbedobással „tombol” az Intel Fejlesztői Fórum, az AMD mégis ezt az időszakot választotta ahhoz, hogy említést tegyen soron következő processzormodelljének debütálásáról. A Sanghai kódnevű CPU sorozat már 45 nanométeres gyártási eljárással készül, és – ha minden a kisebbik gyártó tervei szerint alakul – még az év vége előtt megjelenik. Randy Allen, a cég alelnöke szerint az OEM-ek számára a negyedik negyedévben megkezdődnek a szállítások, így az első, megvásárolható rendszerek még 2009 előtt elérhetővé válhatnak.

Szembenálló szerverchipek
Sokat vár az Advanced Micro Devices a Sanghaitól, pedig nem könnyű időszakban küldi „harcba” lapkáit. Az Intel ugyanis nagyjából ugyanekkor ereszti a piacra Nehalem (avagy Core i7) CPU-it, melynek első példányai ugyan a csúcskategóriás PC-kben teljesítenek majd szolgálatot, de várható az architektúra kiszolgáló gépekben való debütálása is. Ismervén az AMD ütemtervét, nem kizárt, hogy a két- (és négy)foglalatos szerverek piacán az Intel is megjelenik a Nehalemekkel a negyedik negyedévben, vagyis az ünnepi időszakra felforrósodhat a (kis)szerverek piaca.

Meglepő, de mindenképpen örömteli pillanat, hogy az AMD végre ismét bizakodik. Az Intel nem fogja elnyomni a 45 nanométeres chipek kibocsátását saját processzoraival, nyilatkozta igencsak optimistán Allen. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt a tényt, hogy beszéde során az alelnök nem ment konkrét részletekbe azt illetően, hogy milyen teljesítménybeli előrelépés(eke)t sikerült tenni a Sanghai révén.

A processzor néhány paramétere már korábbról ismert lehet, de talán nem árt még egyszer áttekinteni. A jelenlegi csúcskategóriának számító Opteron lapkákhoz (melyek 2 MB-nyi L3 cache-sel rendelkeznek) képest a Sanghait az AMD háromszor akkora gyorsítótárral látta el. Ezeknél a négymagos CPU-knál jelentkezik először a gyártó kisebb csíkszélességgel (miközben az Intel már hosszú hónapok óta piacon van 45 nanométeres gyártási eljárással készülő chipjeivel).

Alaplapcsere nélkül
Pozitívum, hogy a vállalat tartja hagyományait, és nem cserélteti le minden egyes processzorváltással az alaplapot is, a CPU-tokozás elavulása okán. Ez azt jelenti, hogy az új központi vezérlőegységekkel is kompatibilisek a Socket F szerveralaplapok (azért egy BIOS-frissítés bizonyára nem fog megártani). Az Intel Nehalem processzorai természetesen új chipkészletet igényelnek, ami egyben új alaplap megvásárlására is kényszeríti a vevőket…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés