Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elbukhat az Nvidia?

Laptop

Elbukhat az Nvidia?

Más koncepciót képvisel új videokártyáinál az Ati és az Nvidia – ez utóbbi akár komoly piacvesztéssel is számolhat emiatt.

A napokban jelentette be az Nvidia és az Ati (AMD) is legújabb grafikus vezérlőit. Különböző megközelítést alkalmaztak azonban, már ami a csúcskategóriás (GTX 280, 260) termékeket illeti. Az Nvidia „mindent egybe” megoldást kínál a felhasználóknak: óriási (szakszóval monolitikus) chipet, és benne 1,4 milliárd tranzisztort. A vállalat ugyan letette a voksát a többmagos kialakítás mellett, de ezt egyetlen tokozásban valósítja meg.

Ezzel szemben az Advanced Micro Devices az alulról felfelé megközelítést tette a magáévá. Kisebb, de szintén többmagos lapkákat kínál – a GPU-kból azonban egyszerre többet is rá lehet szerelni a nagyobb teljesítményt nyújtani hivatott videokártyára. Ezzel könnyebben skálázható, hiszen, ha nem is egyenesen arányosan, de a lapon szereplő chipek számának növelésével a 3D-s erő is növelhető. Az alacsony teljesítményt/fogyasztást igénylő PC-kbe így talán jobb választás lesz az AMD/Ati fejlesztése, hiszen oda elég egyetlen GPU; míg ahol kevésbé számít a fogyasztás, viszont szükség van a nagyobb tempóra, ott lehet létjogosultsága az Nvidia óriási grafikus processzorának – és az Ati két (vagy több) chipes kialakítású kártyáinak.

Egyelőre kérdés, hogy melyik rendszernek lesz nagyobb sikere, hiszen több tényezőtől (ár, fogyasztás/melegedés, elérhetőség) is függ a versenytársak sikere. Intő jel azonban, hogy az AMD-hez hasonló megoldással készülődik az Intel is a piacra lépni: Larrabee GPU-inál ugyanezt a kétchipes kialakítást követi az x86-os processzorok legnagyobb gyártója.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés