Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legtöbb vírust saját magunk telepítjük

Dotkom

A legtöbb vírust saját magunk telepítjük

A magyar felhasználók annyira szeretik az ingyenes tartalmakat, hogy amikor egy weboldal szabadon letölthető zenefájlokat ígér, a biztonsági kockázatokat nem mérlegelve kattintanak a letöltés gombra.

Számos vírusirtó cég közöl statisztikát arra nézve, hogy mely károkozók végzik a legnagyobb pusztítást az interneten. A NOD32 antivírus rendszert gyártó ESET statisztikai rendszere képes az egyes országokra lebontott vírusstatisztika közlésére is, és nem csupán az e-mailekben terjedő károkozókról ad átfogó képet, hanem a számítógépet http protokollon keresztül, böngészés közben megfertőzőkről is.

A májusi adatokból kiderült, hazánkban azok a vírusok terjednek a legnagyobb számban, melyek valamilyen ingyenes tartalmat (például .mp3 fájlokat) ígérnek a felhasználóknak, akik a megtévesztésnek bedőlve, saját maguk engedik be számítógépükre a károkozókat. „Sajnos – akár az angol nyelvtudás hiányában – sokan telepítenek olyan kéretlen reklámprogramokat, melyek később lelassítják a számítógép működését, vagy zavaró üzenteket jelenítenek meg a monitoron” – emelte ki Csiszér Béla, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. ügyvezetője. A szakember szerint a felhasználóknak sokkal óvatosabban kellene viselkedniük, amikor ingyenes tartalmakat, illetve programokat ígérő üzenetekkel találkoznak, és nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk arra is, hogy milyen vírusvédelmi alkalmazást használnak. A vírusirtó frissítése és helyes beállítása ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy folyamatos védelmet élvezzünk a károkozók ellen.

A májusi károkozó toplista első 5 helyezettje ugyanakkor csupán az összes fertőzés 25,95%-ért felelt, ami mutatja azt is, hogy a vírusok világa átalakulóban van. Míg korábban a nagy víruskitörések voltak jellemzők, és a károkozók közvetlen pusztításra törekedtek, addig ma egy vírusnak számos variánsa létezik, melyek a közvetlen károkozás helyett inkább reklámüzeneteket jelenítenek meg a felhasználóknak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés