Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jövő héten jön vadonatúj AMD processzor

Laptop

Jövő héten jön vadonatúj AMD processzor

Megadja a módját a bemutatkozásnak a vállalat.

Az első, Barcelona kódnevű natív négymagos Opteron processzorok augusztusban vagy szeptemberben mutatkoznak be – azonban egyelőre csak mérsékelt, 2 GHz-es órajelen üzemelhetnek, írtuk még másfél hónapja. Nos, most már biztosnak látszik a szeptemberi időpont: a jövő hétre „lőtte be” a hivatalos bemutatkozás időpontját a chipfejlesztő vállalat. Nem is nagyon aprózza el a piacra lépést: a világ hét különböző pontján tartja bemutatóját az AMD.

Talán nem lep meg senkit, ha eláruljuk, hogy a „nyugati világban” San Francisco mellett Barcelona ad helyet az új lapka piacra lépésének. Emellett a kínai Pekingben, az indiai szilícium völgynek számító Bangalore-ban, a dél-koreai Szöulban, a tajvani Tajpejben és Japán fővárosában, Tokióban tartanak még nagyszabású bemutatkozó eseményeket. Várhatóan a jövő hét elején, hétfő-kedd magasságában kerül sor minderre.

A Barcelona magos Opteronok megjelenése kritikus időszakban éri az AMD-t. Az Intel az „összetapasztott” négymagos processzoraival – vagyis két darab kétmagos CPU egy tokozásba integrálásával – ugyanis már egy éve piacon van ilyen jellegű termékeivel; az Advanced Micro Devices-nek nem elég, hogy nagy teljesítményt nyújtanak az új chipek, az elpártolóban levő vásárlókat is meg kell győznie arról, hogy érdemesebb inkább az ő szilíciumlapkáit vásárolni. Az Intel ugyanis az év első felében egyre gyorsabban szerezte vissza a korábban elvesztett piaci részesedését, természetesen az AMD kárára. Ezt csak úgy tudta megállítani az utóbbi, hogy drasztikusan lefaragta processzorainak árát, ami viszont a cég profitszintjére volt drámai hatással: az év első felében több százmilliós veszteséget termelt a vállalat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés