Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kihalóban a Pentium

Laptop

Kihalóban a Pentium

Az Intel kivonja forgalomból Pentium 4 és Pentium D lapkáit. Ennek miértjére derít fényt cikkünk.

Talán legismertebb márkaneve (volt) a Pentium annak a vállalatnak, amely a processzorfejlesztés és -gyártást tekintetében letette az otthoni, igazán mainstrem számítástechnikai alapokat. A 4004-es lapkával kezdő, de az első sikereket csak a 8086-os CPU-val elérő cég a 286, 386 és a 486 számokkal konzekvensen ragaszkodott ehhez a jelölési sémához, ám riválisai (főleg az AMD) egyszerűen átvették ezt, mivel az Intel nem védethetett le pusztán számsorokat. A konkurens, olcsóbb (igaz, gyakran kisebb teljesítményű) processzorok ezzel számos vevőt csábíthattak el a Gróf András által (is) alapított vállalattól, ezért az Intelnél úgy döntöttek, hogy szakítanak a számokkal, és bevezetnek egy eddig ismeretlen márkanevet – ez lett a Pentium.

A Pentiumok különböző generációit továbbra is számokkal jelölték – egészen a csúfos véget ért Pentium 4-ig, amikor a Netburst architektúra kifulladásával váltani kényszerült az Intel. Ugyan Pentium D néven még kiadott egy és kétmagos lapkákat, de a Core mikroarchitektúra debütálásával érezhető lett, hogy megvan a méltó utód. Mivel erre a cég már nem kívánta átörökíteni a márkanevet, ezért tulajdonképpen csak idő kérdése volt, hogy mikor záródik le számítástechnika történelmében a Pentiumról szóló fejezet. Nos, mostanában.

Jelenleg a következő CPU-k kaphatók ebben a kategóriában: Pentium 4 661 (3,6 GHz), Pentium 4 641 (3,2 GHz), Pentium 4 631 (3 GHz), valamint a kétmagos Pentium D 945 (3,4 GHz), Pentium D 935 (3,2 GHz), Pentium D 925 (3,0 GHz) és Pentium D 915 (2,8 GHz). Nemsokára azonban már csak azok a készletek állnak majd a vásárlók rendelkezésére, amelyet a nagy- és kiskereskedések felhalmoztak – az Intel ugyanis augusztus 8-án bejelentette, hogy megkezdi ezen központi vezérlőegységek gyártásának beszüntetését. Piaci részesedésük ugyanis annyira lecsökkent, hogy a vállalat már elérkezettnek érezte az időt a márka búcsúztatására.

Utolsó példányokként csak néhány Pentium 4 6×1 és 5×1 lapka marad „életben”, ezeket az OEM-ek és rendszerintegrátorok számára kínálja az Intel – korlátozott ideig. Egészen pontosan december 7-ig fogad el megrendelést ezekre a lapkákra, ezt követően pedig végleg lezárul egy szakasz.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés