Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már nem csak a processzorunk lesz kétmagos, hanem a videokártyánk is

Laptop

Már nem csak a processzorunk lesz kétmagos, hanem a videokártyánk is

Két GPU egy helyett – új trendet bontakoztathat ki az AMD/Ati.

Éveken át a több GPU-s kialakítással bíró megoldások a felsőkategória számára készültek – az SLI és Crossfire technológiák alkalmazása esetén külön kártyák révén sikerülhetett két (vagy több) grafikus processzort együttműködésre bírni, de (mutatóba) megjelentek az egy alapon két GPU-s hardverek is. A felhasználók nagy többsége azonban nem találkozott ezekkel az eszközökkel, mivel áruk jócskán meghaladta a mainstream piac vásárlóinak pénzügyi korlátait. Egészen mostanáig.

Az AMD/Ati ugyanis bejelentette, hogy idén nem csak a csúcskategóriás teljesítményre vágyók számára hoznak létre multi-GPU videokártyákat, hanem a középkategóriában is megjelennek a két grafikus vezérlőegységet tartalmazó megoldások. Vagyis hasonló folyamat indulhat el a grafikus megjelenítés piacán, mint amit a processzorok terén tapasztalunk már egy-két éve. Visszatérve a gyártó terveire: egyelőre az Ati Radeon HD 2600 XT megoldás nem mondható abszolút győztesnek az Nvidia által szintén középkategóriába szánt Geforce 8600 GTS-ével szemben. Drámai mértékben megfordulhat azonban a helyzet, ha az AMD partnerei (a Gecube, a Sapphire stb.) olyan két GPU-s videokártyákkal jelentkeznek a piacon, amik Crossfire módban jelentősen növelhetik a 3D-s teljesítményt.

Természetesen duplázódást nem szabad várni, de a benchmarkok szerint a 10-20 százalékos növekedéstől kezdve akár 60-70 százaléknyi plusz tempót is jelenthet egy második grafikus feldolgozóegység jelenléte a rendszerben. Ez sokban függ a környezettől, a driverektől és a játék kódjától. Emellett van egy másik tényező, amit azért figyelembe kell venni: a kétchipes eszközök nem feltétlenül lesznek kompatibilisek az összes alaplappal – aki tehát ilyen videokártyába ruház be, annak érdemes előtte tájékozódnia, hogy az alaplapja támogatja-e egyáltalán.

Mibe kerül mindez a felhasználónak? Amint arról nemrég írtunk, az új Radeonok olcsóbbak lettek a vártnál. A HD 2600 XT változathoz 120-150 dolláros áron lehet hozzájutni; egy multi GPU-s rendszer (Gemini Radeon HD 2600 XT) vásárlása esetén 190-250 dollárt kell kipengetni. Vagyis tulajdonképpen nagyjából amennyivel nagyobb teljesítmény várható a második grafikus vezérlőegység megjelenésétől, annyival is kerül többe a mainstream piac számára készített ikerprocesszoros videokártya. Most még – de ha általánosan elterjedtté válik, vagyis a felhasználók megkedvelik a tovább párhuzamosított adatfeldolgozást, utasításvégrehajtást, akkor előbb-utóbb még olcsóbbá válnak a multi GPU-s rendszerek. Ahogyan a kétmagos processzorok ára is sokat esett, köszönhetően a kedvező fogadtatásnak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés