Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows XP SP3: napokon belül

Dotkom

Windows XP SP3: napokon belül

Pár nap, és megjelenik az utolsó nagy Windows XP-s frissítés.

Utoljára március végén írtunk a legnépszerűbb asztali operációs rendszer harmadik javítócsomagjáról – és egyben utolsó nagy frissítéséről. Tudniillik a Microsoft idén nyáron beszünteti a desktop környezetben való támogatását (az OS azonban még jó ideig nem hal meg). Most azonban ismét foglalkoznunk kell vele, mivel a Neowin.net új információkhoz jutott a programfrissítésről. Értesüléseik szerint április 21-én jelenik meg először a nagy(obb) nyilvánosság előtt: a következő hét elején lesz elérhető az OEM-ek, illetve a Microsoft MSDN és Technet előfizetői számára. A Windows Update szolgáltatáson keresztül pedig április 29-étől kezdi meg a terjesztést Redmond.

Belső, közelebbről meg nem nevezett forrására hivatkozva állította a fentieket a Neowin, amit a redmondi szoftverfejlesztő nem kívánt hivatalosan kommentálni. Utolsó hivatalos állásfoglalásuk a fent már említett márciusi Windows PX SP3 Release Candidate 2 Refresh kapcsán hangzott el, akkor viszont csupán annyit közölt a Microsoft, még az idei első félévben debütálni fog a javítócsomag. Az RC2 Refresh egyébként a HD-s audió területén hozott előrelépést, illetve Windows Update-tel kapcsolatos hibákat szüntetett meg.

Windows XP SP3
Természetesen a javítócsomag az összes, SP2 óta megjelent javítást magában foglalja, de emellett több újítás is helyet kapott benne. Ilyen például a Vistától „örökölt” NAP (Network Access Protection) megjelenése, melynek révén hitelesíttethető egy számítógép pillanatnyi „egészségügyi” állapota, vagyis deklarálható róla, hogy mentes-e mindennemű digitális fertőzéstől; a PC csak ezt követően férhet hozzá a helyi hálózathoz. Ezzel elejét lehet venni a lokálisan fertőző vírusok, trójaiak és egyéb malware-ek szaporodásának.

Továbbfejlesztésre került az úgynevezett „black hole”, vagyis feketelyuk router észlelés. Ennek a lehetőségnek köszönhetően az operációs rendszer képes automatikusan felismerni azokat a hálózati útválasztókat, amelyek csendben elnyelik a hálózaton üzemelő csomagokat. Az SP3-ban alapértelmezettként be van kapcsolva ez a funkció. Emellett a Windows XP megkapja a Vista aktivációs modelljét is, így elkerülhetővé válik, hogy rögtön a telepítéskor, egyenként be kelljen írni az a termékkulcsokat. Ez egy több száz, ezer PC-ből álló vállalatnál nagy segítség lehet a rendszergazdák számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés