Connect with us

Hirdetés

technokrata

Grafika: megelőzte az Nvidiát az AMD/Ati

Laptop

Grafika: megelőzte az Nvidiát az AMD/Ati

A gyártó – hosszú idő óta először – ismét első tudott lenni.

A Las Vegas-ban zajló Consumer Electronic Show-n jelentette be az Intel riválisa, hogy elkészültek az új Ati Mobility Radeon grafikus chipekkel. A 3000-es széria jelenleg két modellből áll: a HD 3400 és a HD 3600 igyekszik visszahódítani az AMD számára a hordozható számítógépekbe tervezett diszkrét grafikus vezérlők piacát az Nvidiától. Ehhez többek között az is hozzásegítheti, hogy sikerült leköröznie riválisát az Atinak: az új Radeonok már támogatják – ebben a szegmensben elsőként – a DirectX 10.1-es változatát.

Milyen jellemzői vannak még a GPU-nak? Nos, PCI Express 2.0-s támogatással rendelkezik, és felkészítették a nagyfelbontású filmek megjelenítéséhez szükséges extra számítási teljesítmény biztosítására is. A 3000-as Radeonok így mind a Blu-ray, mind a HD DVD filmek lejátszásával megbirkóznak – még az 1920×1080 pixeles, progresszív formában (1080p) tároltakkal is. Ennek persze csak elméleti síkon van jelentősége, hiszen nem sok olyan noteszgép létezik vagy jelenik meg a közeljövőben, amelyben ekkora felbontású LCD kapna helyet.

A mérnökök természetesen ellátták az Ati nevéhez köthető Avivo HD Technology nevű fejlesztéssel, mely a CPU-t hivatott felszabadítani olyan feladatok alól, amit a GPU is el tud végezni. A tehermentesített központi vezérlőegység így más feladatokkal foglalkozhat, vagy energiakímélő állapotba merülhet, ezzel is növelve a hordozható masinák egy akkumulátortöltéssel elérhető üzemidejét.

Elsőként az Asus jelentkezik olyan laptoppal, ami az AMD/Ati legújabb grafikus vezérlőjével van felszerelve; de az ismertebb gyártók szinte mindegyike bejelentette, hogy piacra lépnek az új Radeonokat tartalmazó noteszgépekkel, még az idei év első felében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés