Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első 1 GB-os Nvidia videokártya…

Laptop

Az első 1 GB-os Nvidia videokártya…

…amit a széles piac számára készítenek. Továbbfejlesztett hűtés és megnövelt teljesítmény – további részletek a cikkben.

Pár napja jelentette be az Asustek, hogy elkészült az első olyan grafikus vezérlőjével, mely (Nvidia alapokon) a mainstream piacot hivatott meghódítani – és ehhez egy gigabyte-os memóriával rendelkezik. Ebben a szegmensben – a csúcskategóriás hardverekért rajongókkal ellentétben – költségérzékenyebbek a vásárlók, így a (viszonylag) magas memóriaárak miatt maximum 512 MB-nyi VRAM-mal szerelt videokártyákkal találkozhattunk a sikeres példányok tekintetében. Mostanáig.

Az Asus EN8800GT/HTDP/1G az Nvidia Geforce 8800 GT grafikus chipjére alapul, 600 MHz-es mag és 1500 MHz-es streamprocesszoros órajellel rendelkezik. GDDR3 memóriája 1800 MHz-en üzemel. Olyan eszközökkel fokozta a távol-keleti vállalat a teljesítményt, mint például a SmartDoctor funkció, aminek révén a streamprocesszorok tömbjeinek és a mag órajele egymástól függetlenül változtatható, így akár 10 százalékkal többet is produkálhat a kártya 3D-s alkalmazások alatt.

A Geforce 8800 GT Achilles-inának a hűtés számít; több teszt szerint a grafikus processzor és a memória is nagyon felmelegszik, az elvártnál jobban. Az Asus foglalkozott a problémával, és Glaciator Fansink nevű hűtési megoldása – a cég állítása szerint – orvosolja ezt a hiányosságot.

Térjünk azonban kicsit vissza a memóriakérdéshez! A modern játékok magas felbontás mellett már nem elégednek meg a 256 MB-os videomemóriával, annál többet igényelnek az akadásmentes futtatáshoz. Ugyanakkor a fél gigabyte-nyi kapacitás teljesen elegendő; azoknál a modelleknél, melyekből készült 512 MB-os és 1 GB-os változat, tisztán látszik, hogy a nagyobb méret nem hozott érezhető teljesítménynövekedést. Ellenben a több memória megnöveli az árat, és ez könnyen negatív irányba módosíthatja az adott modell eladási adatait. Igaz, az Asus egyelőre nem közölte, hogy mennyibe fog kerülni – ha nem árazza nagyon az 512 MB-os változat fölé, akkor lesz keresnivalója a piacon. A vállalat mindenesetre bizakodik abban, hogy az EN8800GT/HTDP/1G sikeres lesz.

Legkorábban december végétől lehet majd megvásárolni a kártyát, elsőként az észak-amerikai országokban.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés